Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Νέα αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή

Νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα με το γνωστό πρόσχημα της «καταπολέμησης της φοροδιαφυγής» παρουσίασε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας χτες στη Βουλή.

Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση από τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, Π. Λιαργκόβα, έκθεσης με θέμα:«Συγκριτική μελέτη για την έμμεση φορολογία στην ΕΕ. Η ειδική περίπτωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές».
Οπως ανέφερε ο Τρ. Αλεξιάδης, άμεσα θα έρθει νομοσχέδιο «για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων». Πρόκειται, βέβαια, για το νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει προκλητική φορολογική ασυλία για τα κάθε είδους αδήλωτα κεφάλαια των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, εντός και εκτός Ελλάδας.
Σημείωσε, επίσης, πως ετοιμάζονται νομοσχέδια «για το περιουσιολόγιο» και «την πλήρη επέκταση και την εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών». Για το τελευταίο ανέφερε ότι θα ξεκινήσει από την 1/1/2016 και «θα επεκταθεί όλο το 2016 ρεαλιστικά και σταδιακά παντού».
Υπενθυμίζουμε ότι σε ό,τι αφορά το «περιουσιολόγιο», στην πρόσφατη έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας υπογράμμιζε ότι «θα ήταν ένα αποφασιστικό βήμα για την καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών και συνεπώς για την εκτίμηση της πραγματικής δυνατότητάς τους να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους κανονικά»...
Ο Τρ. Αλεξιάδης ανέφερε, ακόμη, ότι ετοιμάζονται «ο νέος φόρος για την ακίνητη περιουσία που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Αλλαγές στη φορολογία φυσικών προσώπων, αλλαγές στο φόρο επιχειρήσεων, συντελεστών και φορολογικών κινήτρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: