Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

«Αιτία πολέμου» οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό

Η προετοιμασία για νέα απεργία το Γενάρη χρειάζεται να συνεχιστεί εντατικά και αυτές τις μέρες των γιορτών

Από την έκθεση του ΟΟΣΑ προκύπτουν δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον, οι αλλαγές - ανατροπές στα ασφαλιστικά συστήματα όλων των κρατών - μελών θα συνεχιστούν εντατικά και στον ίδιο δρόμο, γιατί αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Δεύτερον, στη μεταρρύθμιση των συστημάτων Ασφάλισης, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών θα πρέπει παράλληλα να δίνουν έμφαση στη διαχείριση της φτώχειας που επιφυλάσσουν οι ανατροπές σε μεγάλο μέρος των συνταξιούχων, καθώς οι συντάξεις διαρκώς θα μειώνονται, όπως και οι άλλες παροχές.
Αυτοί είναι οι δύο βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η οποία αναμένεται να πάρει τη μορφή νομοσχεδίου μέχρι τις 15 Γενάρη. Από τη μια περιέχονται μέτρα που καθιστούν το σύστημα «βιώσιμο» για το κεφάλαιο και το κράτος του, με αναδιανομή του «κόστους» της Ασφάλισης σε βάρος των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα γίνει αυτή. Και από την άλλη, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να διευρύνει το «δίχτυ» των μέτρων διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, με παρεμβάσεις όπως αυτές που επαναλαμβάνονταν στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» και οι οποίες απευθύνονται μεταξύ άλλων και σε εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους.
Είναι φανερό ότι τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν παλιοί και νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι από τη μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως τίποτα καλό δεν είδαν από τις μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό είναι «αιτία πολέμου» για το λαό και αυτό πρέπει να το νιώσουν κυβέρνηση και εργοδοσία, με ακόμα πιο μαζική και μαχητική συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία που ετοιμάζεται το Γενάρη. Με την υιοθέτηση από περισσότερους εργαζόμενους και σωματεία του πλαισίου του ΠΑΜΕ, που παλεύει για την ανάκτηση όσων δικαιωμάτων χάθηκαν στην κρίση αλλά και για νέες κατακτήσεις και δικαιώματα, που φέρνει στο επίκεντρο την αναγκαιότητα της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε δουλειά - ασφάλιση - σύνταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: