Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Ασφαλιστικό: Δωρεάν μαθήματα κοροϊδίας και εξαπάτησης από τον Αλ. Τσίπρα

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης Τετάρτης, ο Αλ. Τσίπρας ανάμεσα σε άλλα αναφερόμενος στις κύριες συντάξεις είπε ότι «δεν έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε 12η μείωση των κύριων συντάξεων» εννοώντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν κάνει ήδη 11 μειώσεις.

Πίσω από αυτήν την επικοινωνιακή δήλωση που στόχο έχει να κρύψει τη νέα σφαγή που προετοιμάζουν συνολικά στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, κρύβονται μεγάλα ψέματα διότι:

1.    Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τον ν.4334/2015 μειώθηκε αναδρομικά από 1η Ιούλη η κύρια σύνταξη κατά 2%. Η μείωση έγινε επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης πού φτάνει το 2,5% αν υπολογιστεί επί του καταβαλλόμενου ποσού.

Οπότε πίσω από τις κορώνες και τις δήθεν κόκκινες γραμμές, η τσέπη των συνταξιούχων γνώρισε πρόσφατα τη 12η μείωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανεξαρτήτως αν αυτή βαπτίστηκε «υπέρ υγείας».

2.    Από 1η Σεπτέμβρη του 2015 με τον νέο τρόπο υπολογισμού η κύρια σύνταξη σε όλα τα ταμεία μειώνεται επιπλέον κατά 2-3%.  Αν παράλληλα υπολογιστούν ο χρόνος ανεργίας και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις κάθε μορφής που κυριαρχούν, οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες.

Αυτή ήταν η 13η μείωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Ενώ ήδη έχουν προαναγγελθεί οι νέες μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που θα αδυνατίσουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα των συνταξιούχων, ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος τον μήνα που θα έδινε δήθεν τη 13η σύνταξη, να αραδιάζει χοντροκομμένα ψέματα με στόχο να κάμψει την αγωνιστική απάντηση, τις διεκδικήσεις. Ακόμα περιμένουν οι εργαζόμενοι την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751, όπως έλεγε.

Τα ψέματα και η σφαγή που προετοιμάζουν πρέπει να συναντήσουν ηχηρή αγωνιστική απάντηση!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν κατήργησε κανέναν αντιασφαλιστικό νόμο των «προηγούμενων», αλλά πατάει πάνω στο έδαφος που δημιούργησαν και προετοιμάζουν την καθολική και συντριπτική επίθεση στο ασφαλιστικό, τη διάλυση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα έχει απομείνει, να αποτελειώσουν τη βρώμικη δουλειά που άφησαν ημιτελή και δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι οι ανάγκες της εργατικής-λαϊκής οικογένειας που στενάζει καθημερινά. Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι οι απαιτήσεις των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλοξενοδόχων, των μεγαλεμπόρων της υγείας και των ασφαλιστικών εταιρειών.


Και επειδή τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια, αναφέρουμε συνοπτικά πλευρές και παραδείγματα που μειώνουν δραστικά την κύρια σύνταξη, που δήθεν ο κ. Τσίπρας την προστατεύει αλλά της έχει αλλάξει τα φώτα!

  • Μείωση 10% σε όλους όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένες συντάξεις λόγω ορίου ηλικίας! Πχ ασφαλισμένη με 700 € πλήρη σύνταξη και 20 έτη ασφάλισης, αν επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 62 ετών, θα λάβει 420€ κύρια σύνταξη δηλαδή μείωση 40%, μέχρι να φτάσει στα 67 πού θα λάβει 490 ευρώ. Το μέτρο αυτό θεσπίστηκε με τον ν.4336/2015 (άρθρο 2 περ. 3, υποπαρ.Ε3).
  • Μείωση του κατώτατου ορίου σύνταξης από 486 € σε 392 €!
  • Μείωση του τμήματος μεταξύ οργανικού και κατώτατου ποσού (προνοιακού) σύνταξης! (ν. 4336/2015, άρθρο 2 παρ.Ε.2, περ.1α). Το μέτρο αυτό πλήττει όσους συνταξιοδοτούνται με περιορισμένο χρόνο ασφάλισης και χαμηλές συντάξιμες αποδοχές, οι οποίοι είναι αυτοί που παίρνουν τα κατώτατα ποσά .Η σύνταξη θα είναι ως 300 ευρώ
  • Άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων και οριστική κατάργησή του έως το 2019!
  • Πάγωμα της κατώτερης σύνταξης στη σημερινή ονομαστική της αξία ως το 2021!
Το νέο μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης που θα υπολογίζεται επί τού συντάξιμου μισθού για όλο τον ασφαλιστικό βίο, είναι ακόμα χειρότερο και από το ν. Λοβέρδου–Κουτρουμάνη του 2010. Πολύ σύντομα θα εφαρμοστεί και για τους «παλιούς» με επιτάχυνση  εφαρμογής των νόμων 3863-3865 μέχρι το 2020. Με την απόφαση για επανυπολογισμό των συντάξεων θέλουν α) να ματαιώσουν την απόφαση τού ΣΤΕ που ακύρωσε τις μειώσεις τού 2012 στις συντάξεις β) να υπάρχει ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για παλιούς και νέους.
                                                28-12-2015
  Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: