Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Ο βουλευτής Γιώργος Βαγιωνάς για τον προϋπολογισμό 2016

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ελληνικός λαός είναι κουρασμένος, αγανακτισμένος, πεινασμένος, έχει άδειες τσέπες. Του βάζουμε, λοιπόν φόρους 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Θέλετε να πάρετε το νούμερο που σας ‘έδωσε ο  κ. Αλεξιάδης; Νέοι φόροι είναι 2,2 δισεκατομμύρια. Θέλετε να πάρετε τα 3,2 δισεκατομμύρια, που είπε ο Γενικός Εισηγητής της Νέας  Δημοκρατίας, ο κ. Σταικούρας; Θα το δείξει η πορεία.

Όμως, είπαμε εμείς από την πρώτη στιγμή, όταν ψηφίσαμε στους διακόσιους είκοσι δύο και όλες νεοδημοκρατικοί ψήφοι «ναι» στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Διότι το Δημοψήφισμα που βάλατε ήταν διχαστικό.
Εκείνο ήταν το διχαστικό δίλλημα για εμένα που νόμιζε ο Πρωθυπουργός- και την άποψη του τη σέβομαι, δεν την αποδέχομαι, άλλο το ένα άλλο το άλλο- ότι με το «όχι» θα αύξανε τις πιθανότητες του για την παραμονή στην Ευρώπη. Με γεια του, με χαρά του. Το έκανε, ακολουθεί τη μνημονιακή πορεία. Όμως, αυτή η παράταξη που λέγεται Νέα Δημοκρατία δέχθηκε πυρά απ’ όλους και σε όλους τους τόνους, όπως «γερμανοτσολιάδες, προσκυνημένοι, προδότες». Όχι από εσάς προσωπικά, όμως κάποιοι τα λένε και σήμερα ακόμα. Αυτά τα πράγματα δεν θα τα ακούσετε ποτέ από τη δική μας παράταξη.
Είπαμε, λοιπόν, ότι δεν θα ψηφίσουμε αύξηση φόρων, μείωση περαιτέρω μισθών και συντάξεων. Γι’ αυτό είναι αυτονόητο ότι δεν θα ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό.
Όμως, δεν θέλω να πω για τους συνταξιούχους των 500, 600 ευρώ είναι αυτονόητο, αλλά θα σας πω για τα πιο αξιόλογα επαγγέλματα, κοινωνικά τα πιο υψηλά, δικηγόρους, γιατρούς, πολιτικούς μηχανικούς. Ήρθαν εκπρόσωποι των γιατρών και ένας δικηγόρος, συνταξιούχοι και μου είπαν ότι παίρνουν τριπλές συντάξεις. Είναι στην κατηγορία που λέει ο κ. Κατρούγκαλος ότι θα καταργήσει και θα παίρνουν μία μόνο σύνταξη. Έπαιρναν από 3.300 ευρώ μέχρι 3.500 ευρώ μηνιαίως, αλλά για δεκατέσσερις μήνες, δηλαδή πάνω από 45 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Τώρα, με τις μειώσεις που έγιναν επί Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ και είναι μόνον για δώδεκα μήνες. Για τρείς συντάξεις από 3.300 ευρώ με 3.500 ευρώ έφτασαν να παίρνουν 1.300 με 1.400 ευρώ. Δηλαδή 16 με 17 χιλιάδες ευρώ το χρόνο θα τους πάτε παρακάτω; Εκτός, εάν υπολογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- που δεν το πιστεύω- ότι αυτή τη στιγμή πλούσιοι είναι οι άνθρωποι που έχουν εισόδημα 25.000 με 30.000 ευρώ. Ούτε εκεί εμπίπτουν οι προνομιούχοι επαγγελματίες που ήταν πριν από είκοσι, τριάντα, σαράντα χρόνια. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση.
Όσον αφορά την κοινωνική ευαισθησία, δεν σας την εκχωρώ. Έχετε κοινωνική ευαισθησία και έχω το παράδειγμα της κ. Φωτίου. Ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη υποσχέθηκε 2 δισεκατομμύρια, όμως εγγράψατε 200.000 και δεν δώσατε ούτε 100.000 ευρώ, ούτε τα μισά. Κι αν τα δώσετε και αυτά, δεν ξέρω τι θα δώσετε του χρόνου.
 Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορεί η Αντιπολίτευση να μη σας καταλογίζει αυτά, γιατί τα υποσχέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός. Και ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θέλω να πιστεύω ότι δεν ήξερε την κατάσταση. Μπορεί να μην τα υπολόγισε πολύ σωστά, αλλά τα 2 δισεκατομμύρια, όταν φτάνουν στις 100.000, εκεί μπορεί να σε πει ο άλλος ψεύτη. Εγώ δεν θα το έλεγα. Δεν μας είπατε την αλήθεια θα έλεγα. Όμως άλλο αυτό. Η συμπεριφορά ενός εκάστου είναι διαφορετική.
Εκείνο για το οποίο έγινε μεγάλος λόγος είναι η κοινωνική ευαισθησία. Λείπει ο κ. Θεωνάς να του πω ότι συντηρητική κυβέρνηση έκανε το θεσμό του ΙΚΑ, συντηρητική κυβέρνηση έκανε τα αγροτικά ιατρεία, ο Κωνσταντίνος  Καραμανλής το 1955 και ήταν υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου, για τρία χρόνια, σ’ όλους τους νέους γιατρούς.
Τα αγροτικά ιατρεία είναι μεγάλος θεσμός που υπάρχει μέχρι σήμερα  και εξελίχθηκε.
ΟΓΑ, το επίδομα στους αγρότες που άρχισε από 100 δραχμές από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο νέος Κώστας Καραμανλής το 2006 ή το 2007 από 360 ευρώ το έκανε 450 ευρώ για ανθρώπους που δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ για την ασφάλιση τους.
Ποντάρετε πολύ στο δημόσιο χρέος που θα το απομειώσετε και στο ασφαλιστικό, πολύ δύσκολο πρόβλημα συνδέονται απόλυτα με τον Προϋπολογισμό.
Για το δημόσιο χρέος, που μιλούσαμε στον προϋπολογισμό του 2005 είπα ότι, όταν τα τοκοχρεολύσια τα οποία χρειάζονταν για το χρόνο ήταν 11 δισεκατομμύρια, σε λίγο χρόνο μετά από 5 ή 10 χρόνια γίνουν 15 ή 16 δις ευρώ δεν θα περισσεύει τίποτα  ούτε για την  παιδεία ούτε για την υγεία. Ήρθε πραγματικά στη πενταετία…
Το δημόσιο χρέος πώς εξελίχθηκε; Το 1980 ήταν 25%. Το 1990 πήγε στο 95%. Το 2010 ήταν 112%. Μόλις ήρθε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από εκεί και πέρα χάλασαν τα πράγματα. Και δεν είναι άμοιρη ευθυνών η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα πέντε χρόνια που ήρθε το μνημόνιο έχει τον ένα χρόνο Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερον – μία φράση μόνο- το ασφαλιστικό είναι παλιά ιστορία και παλιά αμαρτία. Θέλω να πω στον κ. Θεωνά ότι όταν ήταν δραχμές ακόμα, δεν έδιναν το 1% του ΑΕΠ στα ασφαλιστικά ταμεία, η τότε κυβερνήσεις και υπήρχε διαμάχη κυβερνήσεων και συνδικάτων
Έχω καταμετρήσει από το 2002 που ήρθε το ευρώ στην Ελλάδα έως το 2014 τα ασφαλιστικά ταμεία –για να ξέρουμε τι λέμε- πήραν περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Έτσι δημιουργήθηκε το χρέος και όχι όπως θέλουν να ισχυριστούν κάποιοι άλλοι.
Κάτι δημοσιεύματα που βλέπω δεν θέλω να τα πιστέψω για κάτι                                         αυτοκίνητα που γράφουν χιλιόμετρα χωρίς να τα κάνουν και  χρεώνουν το ελληνικό Δημόσιο. Τα λένε, λέει, κρατικοί ελεγκτές. Πρέπει να το ψάξετε.
Και το μεγάλο θέμα των τραπεζών είναι ανεπανάληπτο. Υποβαθμίστηκαν και αφελληνίστηκαν οι τράπεζες φοβάμαι, τρομάζω, μακάρι να διαψευστώ. Τα αποτελέσματα θα φανούν σε πέντε χρόνια και αυτό θέλω να γραφτεί καλά στα Πρακτικά.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: