Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Για τα προβλήματα του αντιφυματικού εμβολιασμού.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ της Κ.Ο. του ΚΚΕ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Ο αντιφυματικός εμβολιασμός στη χώρα μας σύμφωνα με το ''Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών'' διεξάγεται στην ηλικία των 5-6 ετών, δωρεάν, σε όλα τα παιδιά, μέσω των αντιφυματικών κέντρων των νοσοκομείων, είτε των επισκεπτριών υγείας των Κέντρων Υγείας στη βάση σχεδιασμού που εκπονείται στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς.
Όμως για δεύτερη συνεχή χρονιά το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν διεξάγεται λόγω μη εφοδιασμού των υπηρεσιών με το εμβόλιο (BCG) και φυματίνης που είναι απαραίτητη για τον έλεγχο προ του εμβολιασμού αλλά και σε περιπτώσεις διαγνωστικής προσπέλασης.
Ενδεικτικό του τεράστιου προβλήματος που έχει προκύψει αποτελεί ο Νομός Λάρισας όπου σημειωτέον για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δεν εμβολιάζονται τα παιδιά με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανεμβολίαστων να ανέρχεται σε 4.000 περίπου παιδιά. Δηλαδή τα 2/3 των παιδιών της β' και γ' δημοτικού να είναι ανεμβολίαστα ενώ της α' δημοτικού να παραμένει άγνωστο εάν θα εμβολιαστούν. Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως π.χ. στους δήμους της Θεσσαλονίκης και αλλού.
 Δικαιολογημένη η αναστάτωση που επικρατεί μεταξύ γονιών και εκπαιδευτικών, μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν ακάλυπτα τα παιδιά, από το αντιφυματικό εμβόλιο που αποτελεί ένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και θωράκισης κατά της φυματίωσης, μια νόσο που ταλάνιζε τη χώρα μας πριν αρκετές δεκαετίες. Σημειώνουμε πως ο ΠΟΥ προειδοποιεί για την επανεμφάνιση και εξάπλωση της νόσου, ενώ για το 2014 την κατατάσσει ως την δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου. Στη χώρα μας δε, παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη καταγραφή νέων κρουσμάτων ως συνέπεια της ''άρρηκτης σύνδεσης της φυματίωσης με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, τη διατροφή, τις συνθήκες διαβίωσης, το σύστημα υγείας'' όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).
Η ευθύνη του Υπουργείου Υγείας της συγκυβέρνησης είναι τεράστιες και οφείλουν να δράσουν άμεσα, ώστε να διασφαλιστεί πως όλα τα παιδιά θα εμβολιαστούν, διότι πλέον γίνεται λόγος για μια υγειονομική βόμβα με τεράστιες συνέπειες για τα παιδιά αλλά και γενικότερα για τη δημόσια υγεία του λαού μας.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:
1) Να προχωρήσει ο εφοδιασμός και δωρεάν εμβολιασμός όλων των παιδιών από τις δομές των εμβολιαστικών κέντρων των νοσοκομείων, από τα Κ.Υ. 2) Να επαναλειτουργήσουν με ευθύνη του κράτους  όσα εμβολιαστικά κέντρα έκλεισαν, στελεχωμένα με μόνιμο και επαρκές προσωπικό  ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του εμβολιασμού. 3) Να εμβολιαστούν όλες οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.    
          
Ο βουλευτής

Γιώργος Λαμπρούλης

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή την Δευτέρα 14.12.2015 

Δεν υπάρχουν σχόλια: