Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

«Αλωνίζουν» τα μονοπώλια της Ενέργειας

Τα τελευταία σημεία της συμφωνίας γύρω από την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ φαίνεται να «κλειδώνουν», μετά και τις προχτεσινές συζητήσεις με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του νέου ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ θα συγκροτείται ανάλογα με τη μετοχική σύνθεση, όπως δηλαδή συμβαίνει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θα προκύπτει μετά από συμφωνία με τον ιδιώτη - «στρατηγικό επενδυτή».
Ο κλάδος των δικτύων μεταφοράς Ενέργειας θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ. Η κρατική συμμετοχή, σε πρώτη φάση, θα διαμορφωθεί στο 51%, ενώ ποσοστό 49% θα εκχωρηθεί σε ιδιώτες. Ειδικότερα, προβλέπεται η απευθείας διάθεση μετοχικού πακέτου σε «στρατηγικό επενδυτή», που θα είναι ευρωπαϊκό μονοπώλιο από τον κλάδο της διαχείρισης δικτύων, καθώς επίσης και η διάθεση μετοχών σε άλλους ενδιαφερόμενους μέσω του χρηματιστηρίου.
Επιπλέον κίνητρο για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια που ενδιαφέρονται για τον ΑΔΜΗΕ αποτελεί και η πίτα με τις κρατικές ενισχύσεις που θα διαθέσει η ΕΕ για την ανάπτυξη των διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το λεγόμενο «αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ» εστιάζει στην πραγματοποίηση επενδύσεων σε υποδομές, με έμφαση στα ενεργειακά δίκτυα. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται ότι «θα δοθεί προτεραιότητα στην άρση των φραγμών που υπάρχουν σε όλους τους βασικούς τομείς υποδομών, όπως η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες, τα ψηφιακά μέσα και οι μεταφορές, καθώς και οι φραγμοί στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το «αναπτυξιακό πακέτο» έχει άξονα τη χρηματοδότηση υποδομών όπως τα αεροδρόμια, οι σιδηρόδρομοι, τα λιμάνια και τα ενεργειακά δίκτυα. Καθόλου τυχαία, η επανεκκίνηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων και η κλιμάκωση από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τους επόμενους μήνες, εστιάζει ακριβώς στην εκχώρηση των συγκεκριμένων νευραλγικών υποδομών.
Παράλληλα, αύριο Δευτέρα, κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Ν. Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στο Capital Link Forum, διεθνές φόρουμ με αντικείμενο τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Παρεμβάσεις θα γίνουν από τα στελέχη του κουαρτέτου που αυτές τις μέρες βρίσκονται στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας,θα μεταβεί και στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάθριν Νοβέλι, αρμόδια για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον. Παράλληλα, θα συμμετάσχει ως ομιλητής σε εκδηλώσεις στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, καθώς και στο ίδρυμα «Brookings».

Δεν υπάρχουν σχόλια: