Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Προβλήματα στη λειτουργία του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

ΕΡΩΤΗΣΗ της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.
Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Στην Ελλάδα λειτουργούν συνολικά τρία καλλιτεχνικά σχολεία, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο και σε αυτά φοιτούν μαθητές που εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις τέχνες.
Το Καλλιτεχνικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 2007, βρίσκεται στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης και σε αυτό φοιτούν 200 περίπου μαθητές, από την ΠΕ Θεσσαλονίκης αλλά και από τις γύρω Περιφερειακές Ενότητες.
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σχεδόν στη μέση της σχολικής χρονιάς, έχουν χαθεί 16 ώρες δραματουργικής τέχνης (Π.Ε. 18.41), 24 ώρες μουσικής πιάνου (Π.Ε. 16), 64 ώρες χορού, 23 ώρες κινηματογράφου, με σημαντικό αντίκτυπο στην εκπαίδευση των μαθητών. Το ίδιο φαινόμενο παρουσιάστηκε και τις προηγούμενες δύο χρονιές, με τα κενά να καλύπτονται γύρω στο Πάσχα.
Την ίδια ώρα το σχολείο αντιμετωπίζει και προβλήματα στη λειτουργία του. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα ενιαίο σχολείο, είναι αναγκασμένο να μοιράζεται σε δύο κτίρια. Αρχικά το καλλιτεχνικό σχολείο φιλοξενήθηκε, προσωρινά, στο Δήμο Αμπελοκήπων και συγκεκριμένα στο 3ο Γενικό Λύκειο Αμπελοκήπων στο πρώην οικόπεδο Φιλίππου, μέχρι να αποκτήσει δική του στέγη. Κάτι που βέβαια δεν έγινε ποτέ, μάλιστα για το θέμα αυτό το ΚΚΕ είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή με αρ. πρωτ. 8807/10.01.2012. Στη συνέχεια μέρος του σχολείου συστεγάστηκε στο κτίριο που προέκυψε έπειτα από τη συγχώνευση των δύο Γυμνασίων Μενεμένης αλλά και στο κτίριο που έμεινε κενό μετά τη συγχώνευση.
Το αποτέλεσμα είναι, σήμερα το σχολείο να βρίσκεται σε δύο κτίρια χωρίς να έχει τη δική του στέγη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του. Οι περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες του (παιδαγωγικές συνεδρίες εκπαιδευτικών, λειτουργία μαθητικών κοινοτήτων, παρουσία σε γενικές συνελεύσεις) απαιτούν την ενιαία παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών και η μη δυνατότητα για κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα, πολλές φορές αυτές οι δραστηριότητες να ακυρώνονται.
Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε διαρκείς μετακινήσεις και αλλαγές, ενώ πολλοί από αυτούς παραμένουν σε 8ωρα και 9ωρα, με τεράστια κενά μεταξύ των διδακτικών τους ωρών, εξαιτίας της δυσκολίας συγκρότησης του σχολικού προγράμματος.
Τέλος να σημειώσουμε ότι την ώρα που αναζητείται κτίριο το οποίο θα φιλοξενήσει ενιαία το καλλιτεχνικό σχολείο Θεσσαλονίκης, υπάρχει οικόπεδο (δίπλα στην οδό Μοναστηρίου), το οποίο έχει χαρακτηριστεί για την ανέγερση του.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
·        Να μην χαθούν άλλες διδακτικές ώρες σε βάρος των μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.
·        Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.  
·        Την επιτάχυνση της διαδικασίας για την ανέγερση σχολικού κτιρίου από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο οικόπεδο που έχει χαρακτηριστεί γι’ αυτό το σκοπό.


Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια: