Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Στα .....γιορτινά της σήμερα η Γαλάτιστα


Τον Πολιούχο της  ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ γιόρτασε σήμερα η Γαλάτιστα. Τώρα θα μου πείτε πως από τους 6 Αγίους των αντίστοιχων εκκλησιών επιλέγει ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ας όψεται ο νόμος των  " Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΛΟΥΚΗ ΑΚΡΙΤΑ-ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΠΑΝΟΥΤΣΟΥ"  
του 1964 -  αν δεν μας απατά η μνήμη μας -  που ήθελε το κάθε χωριό να έχει τον πολιούχο της και τα σχολεία να έχουν αργία και με προτροπή κάποιων γυμνασιόπαιδων- όχι η Γαλάτιστα τότε δεν είχε Γυμνάσιο- που προτείνανε στον τότε κοινοτάρχη μπαρμπά Γιώργη Σουλτανικά να καθιερώσει τον Αγιο Νικόλαο για να μην έχουν σχολείο τα παιδιά, πρόταση που έγινε απόφαση του Κ.Σ.
Η γιορτή του Αγίου άρχισε με ΜΕΓΑΛΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ και αρτοκλασία .





Την ακολουθία τελέστηκε από τους εφημέριους των δυο Ιερών Ναών της Γαλάτιστας Γεωργίου Σκονδράνη του Ι.Ν.Α.Γεωργίου και Αργυρίου Καραμόσχου του Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου.
Στα αναλόγια οι Ιεροψάλτες των δυο Ι.Ν. Άγγελου Γκουτζιαρή και Κώστα Διάκου του Αγίου Γεωργίου και Αστερίου Τράκα και Ιωάννη Σιμώνη του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου.



Ανήμερα η ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε από τους προαναφερθέντες ιερείς μαζί με τον Παπαλευτέρη, που αν και συνταξιούχος πάντα επισκέπτεται τη Γαλάτιστα στην οποία και είχε διακονήσει.




Στα αναλόγια οι ίδιοι Ιεροψάλτες με τους βοηθούς τους.Η έκπληξη ήρθε από τους δυο μικρούς μαθητές βυζαντινής μουσικής του
Άγγελου Γκουτζιάρη που έψαλλαν το "Ταις πρεσβείαις....", το "Σώσον ημάς..." και το "Ο μονογενής..."
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η περιφορά της εικόνας του Αγίου Νικολάου γύρω από το Ναό.




Παρούσα η πολιτική ηγεσία της Δ.Κ. Γαλάτιστας. Τον Δήμαρχο εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Λακρός, καθώς και αντιπροσωπεία από μαθητές μετά των σημαιών από τις σχολικές μονάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: