Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Σχολική στέγη Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου και αποχαρακτηρισμός οικοπέδων

ΕΡΩΤΗΣΗ της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.
Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Αμέσως μόλις ξεκίνησε η σχολική χρονιά, εμφανίστηκαν πάλι και ακόμη πιο πιεστικά, τα σοβαρά προβλήματα της σχολικής στέγης στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, ενός Δήμου στην ΠΕ Θεσσαλονίκης με έντονη οικιστική ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 240 μαθητές της Α’ Δημοτικού, κυριολεκτικά περιφέρονταν από το ένα σχολικό συγκρότημα στο άλλο, χωρίς να μπορούν να απορροφηθούν από κανένα, αφού όλα τα σχολεία είχαν ήδη, τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό μαθητών, από τον προβλεπόμενο.
Σήμερα οι μαθητές αυτοί, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, έχουν στριμωχτεί σε υπεράριθμα τμήματα, σε kibo, υπόγεια, διάδρομους, εργαστήρια, αίθουσες γυμναστικής, που έχουν μετατραπεί με κάθε τρόπο σε αίθουσες διδασκαλίας.
Οι γονείς και κάτοικοι της περιοχής, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, είναι πλέον αγανακτισμένοι, αφού το πρόβλημα της σχολικής στέγης, με ότι αυτό σημαίνει για την ποιότητα και τις δυσκολίες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, χρονίζει. Την ίδια ώρα η Δημοτική Αρχή, ευθυγραμμισμένη με την πολιτική υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, που ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν διεκδίκησε τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανέγερση των απαραίτητων σχολικών κτιρίων, τη συντήρηση και εξοπλισμό των υπαρχόντων μονάδων. 
Αντίθετα μάλιστα, όλα αυτά τα χρόνια, η Δημοτική αρχή με τη βοήθεια της «αντιπολίτευσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει καταφέρει τον αποχαρακτηρισμό δύο οικοπέδων που είχαν χαρακτηριστεί για την ανέγερση σχολικών κτιρίων.
Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2012, προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό χώρου σχολείου στη Μαβίλη (περιοχή Ελπίδα). Πρόκειται για οικόπεδο το οποίο βρίσκεται σε περιοχή, της οποίας η οικιστική ανάπτυξη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, όμως όταν αυτό γίνει θα προκύψει το ίδιο φαινόμενο που παρατηρείται στον υπόλοιπο Δήμο.
Ο δεύτερος χώρος αφορά σε οικόπεδο 6,402 m2, το οποίο βρίσκεται κάτω από την Περιφερειακή Οδό, στα σύνορα Ευόσμου με το Ελευθέριο Κορδελιό, περιοχή με έντονο το φαινόμενο της έλλειψης σχολικής στέγης. Πρόκειται για οικόπεδο που βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από το συγκρότημα των δημοτικών σχολείων 4ο, 15ο, 22ο, στο οποίο φοιτούν περίπου 1000 μαθητές, το ΕΠΑΛ Ελευθέριου – Κορδελιού που κινδυνεύει να κλείσει, βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων.
Το εν λόγω οικόπεδο μεταβιβάσθηκε από τη Σχολική Εφορεία Α' Δ. Σχ. Ευόσμου, στον τότε Δήμο Ευόσμου, με την υπ' αριθ. 27/3336/9-12-95 διαπιστωτική απόφαση ακίνητης περιουσίας Δ. Σχ.
Όμως τον Μάιο του 2013 η Δημοτική Αρχή, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Μητρόπολης Νεαπόλεως, για παραχώρηση της χρήσης τμήματος του, για διάστημα 20ετίας, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στην ανέγερση Ιερού Ναού, παραχώρησε το οικόπεδο. Παρά το γεγονός ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τον Ιούλιο του 2013, έκρινε άκυρη την απόφαση αυτή, καθώς οι πρόσοδοί της σχολικής περιουσίας προορίζονται αποκλειστικά, για τη λειτουργία σχολικών μονάδων του και την εξυπηρέτηση της, η σημερινή Δημοτική Αρχή επανήλθε με το ίδιο θέμα τον Νοέμβριο του 2015 και το υπερψήφισε.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
1.    Την ικανοποίηση των οξυμένων αναγκών σχολικής στέγης στο Δήμο Κορδελιού – Ελευθέριου, της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, με την υλοποίηση ενός σύγχρονου προγράμματος σχολικής στέγης υπαγμένο στο κράτος και καταργώντας τα ΣΔΙΤ.
2.    Την ακύρωση των αποφάσεων αποχαρακτηρισμού οικοπέδων που προορίζονταν για ανέγερση σχολείων και τη χρήση τους στο σύνολο τους γι αυτό το σκοπό.
3.    Την απομάκρυνση – ή υπογειοποίηση του πυλώνα της ΔΕΗ που βρίσκεται εντός του δευτέρου οικοπέδου που βρίσκεται στα σύνορα Ευόσμου με το Ελευθέριο Κορδελιό


Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής 

Δεν υπάρχουν σχόλια: