Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ : Για τον προκλητικό εξωραϊσμό της τούρκικης επιθετικής πολιτικής από την ΕΕ.


Δεν υπάρχουν για την ΕΕ οι απαράδεκτες τουρκικές αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, ούτε οι καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων από τουρκικά αεροσκάφη και πλοία.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Φ. Μογκερίνι κάνει πως δεν τις βλέπει, προσπερνώντας προκλητικά όσα καταγγέλλει στην ερώτησή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με αναφορά στην τουρκική ΝΟΤΑΜ Α0126 για αεροναυτική άσκηση που καλύπτει περιοχές άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, καθώς και στις καθημερινές τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού θαλάσσιου και εναέριου χώρου. 
Μάλιστα η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ προχωρώντας ακόμα περισσότερο πλέκει το εγκώμιο της Τουρκίας, που τη χαρακτηρίζει "βασικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης", "σημαντικό εταίρο της ΕΕ στον τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ)" και στο "συνασπισμό κατά του  ISIS», ενώ σημειώνει ότι "η ΕΕ εξακολουθεί να ενθαρρύνει την Τουρκία να διαμορφώσει την εξωτερική της πολιτική συμπληρωματικά προς την ΕΕ και σε συντονισμό μαζί της και να ευθυγραμμισθεί σταδιακά με τις πολιτικές και τις θέσεις της ΕΕ".
Χαιρετίζει προκλητικά την ευθυγράμμιση της Τουρκίας με μια σειρά δηλώσεις και θέσεις της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική και τη συμμετοχή της σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και αστυνομικές - στρατιωτικές επιχειρήσεις της στα πλαίσια της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ. Είναι φανερό ότι με τη συνολική πολιτική της απέναντι στην Τουρκία, η ΕΕ υποδαυλίζει την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, ενθαρρύνει την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τούρκικης αστικής τάξης και την επιχείρησή της για "γκριζάρισμα" του Αιγαίου. Η ΕΕ, όπως άλλωστε αποδεικνύουν και η τελευταία απαράδεκτη συμφωνία της με την Τουρκία, για το προσφυγικό, σε συνδυασμό με τη ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική εμπλοκή στο Αιγαίο, με τη συμφωνία και την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προωθεί τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, υπό ευρωΝΑΤΟϊκή ομπρέλα όπως και τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.
Η απάντηση της εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική εκθέτει ακόμη μια φορά όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και του ευρωμονόδρομου που χρόνια ολόκληρα κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό και συνεχίζουν και σήμερα, είτε από τη θέση της κυβέρνησης, είτε της αντιπολίτευσης, ότι η "ΕΕ εγγυάται τα σύνορα της Ελλάδας", είναι το "απάνεμο λιμάνι". Η ζωή αποδεικνύει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας που ενισχύει και οξύνει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και την προκλητικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας. Με την ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, που προωθεί η συγκυβέρνηση για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, αυξάνουν δραματικά οι κίνδυνοι συμμετοχής σε γενικευμένες πολεμικές συγκρούσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες για το λαό μας.
Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και του λαού μας μπορεί να τα διασφαλίσει μόνο η εργατική-λαϊκή εξουσία, απαλλαγμένη από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών  λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου και με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.
Ακολουθούν η απάντηση της Ύπατης εκπροσώπου όπως και η ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ:                   
"E-006428/2015
Απάντηση της Αντιπροέδρου κας Mogherini
εξ ονόματος της Επιτροπής
(9.3.2016)
Η Ύπατη Εκπρόσωπος γνωρίζει το ζήτημα το οποίο έθιξε ο κ. Βουλευτής και αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με αυτό.  Η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει τη διαδικασία διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 15ης Δεκεμβρίου 2015 περιγράφουν τη θέση της ΕΕ για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα και βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία αποτελεί επίσης βασικό εταίρο στον συνασπισμό κατά του ISIL, όπως αναγνωρίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 9ης Φεβρουαρίου 2015. Η χώρα φιλοξενεί μεγάλο προσφυγικό πληθυσμό· πάνω από 2,5 εκατομμύρια άτομα εγκατέλειψαν - μέσω των συνόρων - τη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες. Οι τουρκικές αρχές υπολογίζουν ότι έχουν δαπανήσει περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο των άμεσων δαπανών για τη στήριξη των προσφύγων.
Η ΕΕ εξακολουθεί να ενθαρρύνει την Τουρκία να διαμορφώσει την εξωτερική της πολιτική συμπληρωματικά προς την ΕΕ και σε συντονισμό μαζί της, και να ευθυγραμμισθεί σταδιακά με τις πολιτικές και τις θέσεις της ΕΕ. Η Τουρκία ευθυγραμμίστηκε, όταν αυτό της ζητήθηκε, με 16 από τις 40 δηλώσεις της ΕΕ και αποφάσεις του Συμβουλίου (ευθυγράμμιση κατά 40%, έναντι 29% κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς της έκθεσης προόδου του 2014). Κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 29 Νοεμβρίου 2015 και κατά τον πολιτικό διάλογο υψηλού επιπέδου στις 25 Ιανουαρίου 2016, συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε και να εντείνουμε τον πολιτικό διάλογο σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, της μετανάστευσης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Η Τουρκία είναι επίσης σημαντικός εταίρος της ΕΕ στον τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) και έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές και επιχειρήσεις της ΚΠΑΑ. Επί του παρόντος συμβάλλει στην αποστολή της ΕΕ για το κράτος δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) και στην αποστολή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (EUFOR Althea), όπου αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο συνεισφέροντα. Προσφέρθηκε επίσης να συνεισφέρει στις αποστολές της ΚΠΑΑ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Μάλι, στη Λιβύη και στην Ουκρανία.".
Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ
"Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία, «σύμμαχος» της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α0126, με την οποία θα εκτελεί αεροναυτική άσκηση με πυρά μέχρι τις 31.12.2015, στην περιοχή μεταξύ Νάξου - Αμοργού - Ικαρίας. Η περιοχή αυτή επικαλύπτει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις βραχονησίδες Χταπόδια και  Μπελάμπιους. Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι περίκλειστη υπό ελληνική κυριαρχία, η προσπέλαση στην περιοχή τουρκικών πλοίων και αεροσκαφών μπορεί να γίνει μόνο με παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Πολιτικά και στρατιωτικά, η Τουρκία καταλαμβάνει, για έναν τουλάχιστον χρόνο, ελληνική κυριαρχία, με την περιοχή της άσκησης αυτής. Ο τούρκος υπουργός Άμυνας αμφισβήτησε ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε πλήθος ελληνικών νησιών, ενώ καθημερινές είναι οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων από τουρκικά αεροσκάφη και πλοία.
Η προκλητική στάση της Τουρκίας ενισχύεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και από εκτιμήσεις της ΕΕ, όπως του εκπροσώπου της Επιτροπής κ. Τζομπάτι, στην πρόσφατη διακοινοβουλευτική διάσκεψη ΕΕ-Τουρκίας σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία σημειώνει πρόοδο στην υλοποίηση των κριτηρίων της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ.
Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ:
– Πώς τοποθετείται στα παραπάνω ζητήματα; Με τι κριτήρια διαπιστώνει πρόοδο της Τουρκίας στην ενωσιακή ΚΕΠΠΑ και προς όφελος τίνος;".

21-03-2016                                    Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: