Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Το ΠΑΜΕ για το 36ο Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε.

        Σε ένα ακόμα Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε. το 36ο, η νοθεία θα βάλει την σφραγίδα της.
          Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος έχει δώσει τα «ρέστα του» για την αλλοίωση των πραγματικών συσχετισμών στην Συνομοσπονδία.

Η κατάσταση είναι σαπισμένη. Έχει δύο πλευρές. Η μια είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μεγάλης έκτασης νοθεία, με πλαστογραφίες, εκτεταμένη κατάσταση διπλοψηφιών και τριπλοψηφιών, ανύπαρκτες οργανώσεις, με στόχο να εμφανίσουν αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων.
Στήνονται σωματεία μέσα σε γραφεία μόνο και μόνο για να αξιοποιηθούν στα συνέδρια εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών που δεν συμπληρώνουν το μέτρο για την εκλογή αντιπροσώπων για τα συνέδρια της ΓΣΕΕ. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι έχουν συμμετοχή και δικαστικοί αντιπρόσωποι που αναλαμβάνουν να τηρούν τη νομιμότητα υποτίθεται των διαδικασιών εκλογής των οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες.

Η δεύτερη πλευρά έχει να κάνει με μηχανισμό παραγωγής αντιπροσώπων σε αγαστή συνεργασία με την εργοδοσία. Χιλιάδες εργαζόμενοι ψηφίζουν στα σωματεία με μηχανισμό από τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων, που όμως δεν τους θέλουν να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων. Σωματεία που είναι ανύπαρκτα γιατί ποτέ δεν συνεδριάζουν ποτέ δεν πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις, δεν γνωρίζει κανείς που είναι τα γραφεία τους, η ως τέτοια είναι τα γραφεία προσωπικού των εταιρειών, που κανείς δεν γνωρίζει τον πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ του σωματείου. Τρανταχτό παράδειγμα είναι τα σωματεία των σούπερ μάρκετ όπου η παράταξη του ΜΕΤΑ αθροίζει δεκάδες αντιπροσώπους σε απευθείας συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους και έτσι ελέγχουν την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και αυτό μεταφράζεται και σε παραγωγή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ακόμα στους ναυτιλιακούς υπάλληλους όπου και εκεί οι κάλπες στήνονται στα γραφεία των διευθυντών των εφοπλιστικών εταιρειών και με τρομοκρατία καταγράφονται στις καταστάσεις ψηφισάντων δεκάδες εργαζόμενοι.
          Όπως παλιά σε άλλες εποχές του ΜακρηΘεοδωρισμού αλλά και των κατοπινών των Καρακίτσιδων που η νοθεία και το «μαγείρεμα» των συσχετισμών χέρι-χέρι με την απαγόρευση και την τρομοκρατία σε κάθε Συνέδριο, σε κάθε οργάνωση ήταν προκλητική και θρασύτατη. Αυτές τις εποχές νοσταλγούν και θέλουν να μας γυρίσουν ξανά αυτές οι δυνάμεις.
          Μαζί με την εργοδοσία με την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς τους προσπαθούν να εμποδίσουν την οργάνωση των εργαζομένων σε αγωνιστικές ταξικές οργανώσεις, να δυσκολέψουν την αντίσταση των εργαζομένων στη βάρβαρη επιδρομή της πολιτικής τους, για την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους.
          Το ΠΑΜΕ μπροστά σε αυτή την κατάσταση προσπάθησε να περιορίσει όσο γινόταν αυτά τα φαινόμενα. Να αποκαλύψει τα «σημεία και τέρατα» που έχουν κάνει, η ΔΑΚΕ η ΠΑΣΚΕ  καθώς και το ΜΕΤΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Κατάφερε να ξεσκεπάσει ένα μέρος μικρό αλλά αποκαλυπτικό αυτής της σαπίλας. Είχαμε δυσκολίες, έμπαιναν μπροστά μας εμπόδια από δυνάμεις και μηχανισμούς που δεν θέλουν ή είχαν συμβάλει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να δημιουργηθούν αυτές οι καταστάσεις σε πάρα πολλές οργανώσεις.  
          Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές μόνο οργανώσεις που η νοθεία «βγάζει μάτια» και σαφώς οι ευθύνες είναι μεγάλες και σε παρατάξεις και δυνάμεις που πρωτοστατούν αλλά και σε μηχανισμούς που άλλοτε με την ανοχή τους άλλοτε με την συνδρομή τους συμβάλουν στην νοθεία.
          Στην ΠΟΥΠΑ (Ομοσπονδία Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων), γίνεται «πάρτι» πραγματικό.
Έχουμε στην κατοχή μας βεβαιώσεις του Πρωτοδικείου της Αθήνας που αποδεικνύουν ότι μεγάλα σωματεία της είναι ανύπαρκτα, με πολλές εκατοντάδες εργαζόμενους!! Το ίδιο ισχύει και σε άλλα σωματεία της στην επαρχία. Ένα σωματείο της έκανε εκλογές πριν αναγνωριστεί από το Πρωτοδικείο.
Στην ΟΜ.Υ.Π.Α.Ε. (Σεκιούριτι) το 1/3 περίπου των αντιπροσώπων στο «Συνέδριο του» έχουν ψηφίσει σε δύο και τρία σωματεία, φανταστείτε τι γίνεται πιο κάτω, στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις. Στην ΟΜ.Υ.Π.Α.Ε. υπάρχει δέσμευση τους από προηγούμενα συνέδρια για καθαρές διαδικασίες κλπ. με την ανοχή της πλειοψηφίας της Γ.Σ.Ε.Ε. τα έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια.
Στην ΠΟΥΠΑ και στην ΟΜ.Υ.Π.Α.Ε., η ΔΑΚΕ που έχει στην επιρροή της αυτές τις οργανώσεις δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Αλλά και η ΠΑΣΚΕ έχει πολύ «λερωμένη τη φωλιά της».
Στην Πτολεμαΐδα το Εργατικό Κέντρο με πλειοψηφία την ΠΑΣΚΕ έκανε σε ένα χρόνο περίπου 2 έκτακτα συνέδρια για να αυξήσει τους αντιπροσώπους της. Έχουμε και για αυτούς βεβαιώσεις για σωματεία που δεν είναι καταχωρημένα στο Πρωτοδικείο!! Που ενώ είχαν μερικές δεκάδες ψηφίσαντα μέλη, ξαφνικά έγιναν πολλές εκατοντάδες εν μια νυκτί.
Στο Εργατικό Κέντρο της Βέροιας υπάρχει σωματείο ψύξης και κονσερβοποιίας με 2551 ψηφίσαντα μέλη!! Μακάρι να υπήρχε, να είχε δράση, να οργάνωνε τους εργαζόμενους και α έπαιρνε μέρος σε αγώνες, αλλά; Υπάρχουν και σε αυτό το Εργατικό Κέντρο βεβαιώσεις Πρωτοδικείου για σωματεία μη καταχωρημένα και ας ψάχνουν τώρα να βρουν στοιχεία ύπαρξης τους. Είναι πολύ εκτεθειμένοι, οι της ΠΑΣΚΕ και για αυτή την οργάνωση.
Στην ΟΕΧΒΕ (Ομοσπονδία χημικής βιομηχανίας) με επικεφαλής στέλεχος της ΔΑΚΕ στη Διοίκηση της Γ.Σ.Ε.Ε. και την Εκτελεστική της. Εντοπιστήκαν όχι ένα αλλά αρκετά πρακτικά σωματείων πλαστογραφημένα με εκατοντάδες ψηφίσαντες ψεύτικους!!
Και στο Εργατικό Κέντρο Άργους παγαποντιές στελεχών της ΔΑΚΕ, μέλος της Διοίκησης και της Εκτελεστικής της Γ.Σ.Ε.Ε. με σωματείο που είχε στην Ομοσπονδία Ξύλου με 610 ψηφίσαντες, ξαναψήφισε στο Άργος για έναν ακόμα αντιπρόσωπο!!! Το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει.
Στην Ομοσπονδία Θυρωρών το στέλεχος του ΜΕΤΑ του ΣΥΡΙΖΑ πρώην της ΠΑΣΚΕ ο επικεφαλής της φέρνει να νομιμοποιήσει το μεγαλύτερο σωματείο της, των θυρωρών με 1365 μέλη ψηφίσαντα, με μέλη αποδεδειγμένα πεθαμένα στους ψηφίσαντες εδώ και χρόνια, που αποκλείστηκαν με απόφαση του συνεδρίου του ΕΚΑ αλλά και με δικαστική απόφαση, φέρνουν αντιπρόσωπο και θέλουν να τον νομιμοποιήσουν!!!
Στο Εργατικό Κέντρο Φαρσάλων Οργασμός συνδικαλιστικός. Παρουσιάζει 2 αντιπροσώπους στο συνέδριο. Τελικά αποδείξαμε ότι μια μεγάλη παρέα ψηφίζει παντού, εκλέγεται παντού, συμμετέχει και σε 2-3 εφορευτικές!! Το βράδυ λήγει η ψηφοφορία για εφορευτική με 20 ψηφίσαντα μέλη και με μητρώο 122 μελών και την άλλη μέρα ψηφίζουν 361 μέλη σε μητρώο 445!!! Και εδώ η ΔΑΚΕ διέπρεψε. Το Εργατικό Κέντρο σήμερα δηλαδή εμφανίζει αύξηση των οργανωμένων εργαζομένων κατά 101,17% σε σχέση με το 33ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ το 2007.
Στην Ορεστιάδα  το ΜΕΤΑ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκλογές σε σωματείο για να αυξήσει τη δύναμη της και προκήρυξε και έκτακτο συνέδριο στο Εργατικό Κέντρο. Δεν της άρεσε το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών του σωματείου γιατί ήταν λιγότεροι οι ψηφίσαντες και πήγε στο συνέδριο με τους παλιούς συσχετισμούς!!!
Στο Εργατικό Κέντρο Αλμυρού η ΔΑΚΕ μπροστά στην πρεμούρα της για τα «κουκιά» έκανε συνέδριο υποτίθεται, σε ένα διαλυμένο Εργατικό Κέντρο. Στα 7 σωματεία εκτός των άλλων που υποτίθεται πήραν μέρος, ήταν ο ίδιος δικαστικός σε όλα. Αλλά δεν πρόσεξαν και στα 2 σωματεία είχαν την ίδια ημερομηνία 28/7/2013, την ίδια ώρα έναρξης 12μ.μ. με τον ίδιο δικαστικό!!!
Συνολικά για το συνέδριο υπάρχουν ακόμα 25-30 οργανώσεις με εκκρεμότητα για την νομιμοποίησή τους και θα λήξει αυτή στο τέλος της πρώτης μέρας έναρξης του Συνεδρίου!!!
Το μέγεθος αυτό δείχνει τη διαπάλη που γίνεται ανάμεσα στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ από την μια και στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικό συνδικαλισμού από την άλλη.
Σαν ΠΑΜΕ είχαμε και έχουμε την σταθερή θέση μας για τον αποκλεισμό της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας γιατί ζει και βασιλεύει ο αντεργατικός 330 τα βασιλοχουντικά διατάγματα, ο εξ οφίτσιου διορισμός οργάνων της, δεν εφαρμόζεται η απλή αναλογική, ο νόμος 1264 όπως σε όλες τις οργανώσεις. Ακόμα και αν τα σωματεία της ΠΝΟ που εκλέγουν αντιπροσώπους στη Γ.Σ.Ε.Ε. αποκλειστούν στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου του Πειραιά, στη Γ.Σ.Ε.Ε. συμμετέχουν!!!!
Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι και σε αυτό το συνέδριο  θα εκπροσωπηθούν αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι λιγότερο γιατί η οργάνωση της εργατικής τάξης στα συνδικάτα, η συμμετοχή στους αγώνες και κυρίως η συμμετοχή στην οργάνωση τους είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα γιατί όταν η τάξης μας είναι οργανωμένη αποτελεί τεράστια δύναμη. Ειδικά για αυτό απευθυνόμαστε στους νέους και τις νέες και ιδιαίτερα στο κόσμο που βασανίζετε από τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις χωρίς ουσιαστικά κανένα εργατικό δικαίωμα.

Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης και συμμετοχής γιατί επιδίωξη μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα με ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων, δημοκρατική λειτουργία, ικανό να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τους καπιταλιστές εργοδότες, τα κόμματα τους, τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες.

Να συμβάλλει στο χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, της νεολαίας, των γυναικών, που θα αντεπιτεθεί για την απόκρουση των αντιλαϊκών μνημονίων, για την οργάνωση της αλληλεγγύης,  για την αγωνιστική ενότητα του λαού με στόχο την απαλλαγή από τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές.

Απευθύνουμε κάλεσμα  για να γίνουν τα συνδικάτα ο πραγματικός υπερασπιστής των συμφερόντων των εργαζομένων, απαλλαγμένα από τους ανθρώπους της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων της. Γιατί χωρίς αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα θα υπάρχει πάντα εμπόδιο και δυσκολία στο να υπάρξουν νικηφόροι αγώνες.

Να οργανώσουμε την πάλη μαζί με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, παλιάς και νέας. Να γίνει κατανοητό ότι τώρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Σαν ΠΑΜΕ έχουμε εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους, η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος προχωράει βασανιστικά, με αδυναμίες και δυσκολίες αλλά είναι μονόδρομος για το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους.
 15 Μάρτη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: