Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ - Η νέα καταναλωτική μανία των Νεοελλήνων Κι όμως δεν είναι για χόρταση (*)

 Ο μισός περίπου προϋπολογισμός των νοσοκομείων, πηγαίνει στα φάρμακα και τη μερίδα του λέοντος έχουν τα αντιβιοτικά. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ότι λόγω της κατάχρησης που γίνεται, τα αντιβιοτικά  θα καταλήξουν να είναι άχρηστα. Σε λίγο διάστημα μια κι έχει αυξηθεί η ανθεκτικότητα των μικροβίων στη δράση τους κι έτσι περιορίζονται οι δυνατότητες θεραπείας.

Η χώρα μας μετά τόσες θλιβερές πρωτιές στην Ευρώπη παρουσιάζει κι εδώ το υψηλότερο ποσοστό παρουσίας μικροβίων ανθεκτικών στα βιοτικά.
Η κατάσταση αυτή ελαττώνει τις δυνατότητες του γιατρού για θεραπεία των λοιμώξεων και συντελεί στην αύξηση της θνησιμότητας πολλών νόσων χρόνιων, όπως καρκίνου  και AIDS στα οποία οι λοιμώξεις είναι συνηθισμένη επιπλοκή και συχνά θανατηφόρα.
Καθημερινά εμφανίζονται νοσοκομειακές λοιμώξεις με μεγάλες διαστάσεις. Εδώ είναι και το βασικό αίτιο της μεγάλης αύξησης του κόστους νοσηλείας στα νοσοκομεία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, λόγω παρατάσεως του χρόνου νοσηλείας από τις λοιμώξεις που προκαλούνται.
Οι δαπάνες του 1992 μόνον για αντιβιοτικά πλησίασαν τα 40 δις. Τρομακτικό νούμερο.
Τί πρέπει να κάνουμε;
Πρώτα να πεισθούμε ότι τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες, και να μην παίρνουμε αντιβιοτικά όταν δεν κρίνεται απαραίτητο. Ακόμα ν’ ακολουθούμε πιστά τη συμβουλή του γιατρού μας και να έχουμε πάντα στο νου μας, ότι κάθε φάρμακο θαυματουργό δεν είναι πάντα για την περίπτωσή μας. Για κάθε φτάρνισμα ή κρυολόγημα ή κεφαλαλγία δεν θα καταφεύγουμε σε αντιβίωση, διότι στις ιώσεις τα αντιβιοτικά δεν παίζουν κανένα ρόλο.
Όπως όλα λοιπόν τα φάρμακα, έχουν κι αυτά τις παρενέργειές τους. Για παράδειγμα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην χλωρίδα του πεπτικού συστήματος.
Μην πιέζετε το γιατρό σας να σας γράψει καλά ή ακριβά αντιβιοτικά. Να ξέρετε ότι ο καλός γιατρός δεν είναι πάντα ο καλός συνταγολόγος!....
Επίσης να θυμάστε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά σε μεγαλύτερη δοσολογία και για περισσότερο χρόνο απ’ όσο σας καθόρισε ο γιατρός σας. Και η παραμικρή παρέκκλιση από τις οδηγίες του μπορεί να δημιουργήσει, αντί λύσει, προβλήματα.
Προσοχή τέλος, μην αγοράζετε τα φάρμακα που χρησιμοποίησε η γειτόνισσά σας ή κάποιος συγγενής γιατί οι ίδιοι είδαν θεραπεία στο πρόβλημά τους. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο για την υγεία σας.
Μ.Κ.

(*) Αντιγραφή από την εφημερίδα ΝΕΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ (Αρ.φυλ.19)


Δεν υπάρχουν σχόλια: