Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

ΜΠΑΡΑΖ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ» Νεκροί και σακατεμένοι στο βωμό του κέρδους

«Πρωταθλήτρια» η ΔΕΗ ΑΕ, όπου από τον Αύγουστο του 2013 σκοτώθηκαν 8 εργαζόμενοι
Στα ορυχεία της ΔΕΗ παραμονεύουν παντού παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους
Στα ορυχεία της ΔΕΗ παραμονεύουν παντού παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους
Παράσταση διαμαρτυρίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα, πραγματοποίησε το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), με αφορμή το τελευταίο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που έγινε στο Ορυχείο Αμυνταίου τη Δευτέρα 7 Μάρτη. Από τον Αύγουστο του 2013, οκτώ εργάτες σκοτώθηκαν στα κάτεργα της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν.
Το σωματείο, εδώ και καιρό, με παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις ανέδειξε την ένταση των εργατικών ατυχημάτων στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει ως αφετηρία τη μεγιστοποίηση των κερδών της επιχείρησης. Καταγγέλλει ότι ο ανταγωνισμός, η διαμάχη για μεγαλύτερα κέρδη είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του προσωπικού, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, την ελλιπή συντήρηση του εξοπλισμού, την καταστρατήγηση στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας (π.χ. στους εργαζόμενους στις εργολαβίες).
Στη Βοιωτία
Στο μεταξύ, τη ζωή του έχασε εργαζόμενος σε βιοτεχνία πυροτεχνημάτων στη Βοιωτία, στην περιοχή Αρμα. Οπως καταγγέλλουν συγγενικά του πρόσωπα και επιβεβαιώνει η Πυροσβεστική των Οινοφύτων, ο 45χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στις 9 Μάρτη, όταν στο χώρο της βιοτεχνίας ξέσπασε πυρκαγιά. Μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Θήβας και στη συνέχεια διακομίστηκε στο ΚΑΤ με εγκαύματα στο μεγαλύτερο μέρος του σώματός του, όπου κατέληξε. Εργαζόταν περιστασιακά στη συγκεκριμένη βιοτεχνία, εκτελώντας καθήκοντα οδηγού, τους τελευταίους τρεις μήνες. Στο ίδιο περιστατικό τραυματίστηκε πιο ελαφρά ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.
Στο Δήμο Αθήνας
Παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Αθηναίων, με αφορμή τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα», με το πιο πρόσφατο από αυτά να κοστίζει τη ζωή σε έναν εργαζόμενο στην καθαριότητα την περασμένη Τρίτη, έκανε προχτές το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Το Συνδικάτο καταγγέλλει πως τα εργατικά «ατυχήματα» στο Δήμο αποτελούν συχνό φαινόμενο, λόγω της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, της έλλειψης προσωπικού, αλλά και της υποβάθμισης του μηχανολογικού εξοπλισμού. Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Υπενθυμίζουμε πως την περασμένη Τρίτη 42χρονος εργαζόμενος στην αποκομιδή των σκουπιδιών έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στην περιοχή του Κολωνού. Οπως σημειώνει η ΔΑΣ, στον τομέα της καθαριότητας έχουν σημειωθεί 16 σοβαρά ατυχήματα το τελευταίο μόνο διάστημα.
Στο Ηράκλειο
Το νέο εργατικό «ατύχημα», στο οποίο τραυματίστηκε οικοδόμος στο θώρακα και στο πόδι, την Τρίτη το πρωί, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο εργαζόμενος τραυματίστηκε, έπειτα από πτώση, ενώ δούλευε σε οικοδομή στην πλατεία Σινάνι στο Ηράκλειο.
«Σκοτώνονται ή σακατεύονται εργάτες από την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας. Απ' την υπερεντατικοποίηση για τον πολλαπλασιασμό των κερδών της εργοδοσίας. Απ' τα εξαντλητικά ωράρια, αφού πρώτα φρόντισαν οι πολιτικοί τους υπάλληλοι να ισοπεδώσουν τα πάντα. Να καταργήσουν τη ΣΣΕ, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να αναγκάζεται να δουλεύει ήλιο με ήλιο για να επιβιώσει, μιας και το μεροκάματο έγινε φιλοδώρημα. Απ' τον παροπλισμό τον όποιων ελεγκτικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα η εργοδοσία και μάλιστα σε περιόδους κρίσης να ξεσαλώσει», τονίζει το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: