Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Τα τραγούδια του Παλιού Σινεμά ξαναζωντάνεψαν χθες βράδυ στον Πολύγυρο από τους "ΓΑΛΑΤΣΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΑΤΣΙΑΝΟΥΔΙΑ"

‘Όταν πριν από καιρό …έπεσε η ιδέα, αν θυμάμαι καλά από την Μαρία Κουνάδου, υπεύθυνη της Χορωδίας Νέων οι Πολιτιστικοί φορείς της Γαλάτιστας να παρουσιάσουν ένα δρώμενο βασισμένο πάνω σε τραγούδια του παλιού Ελληνικού Σινεμά , ακόμα και «οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» δεν περίμεναν ότι θα βγει αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα που είδαμε, όσοι αφήσαμε τις καφετέριες και τα μπαράκια και ανεβήκαμε στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου. 

 Το να πούμε ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ είναι σίγουρα μεγάλη λέξη αλλά άντε  να βρεις λέξεις να χαρακτηρίσεις αυτό το κοντά δυο ώρες θέαμα  που απολαύσαμε. Και σε ποιον να δώσεις τα συγχαρητήρια. Από πού να ξεκινήσει κανείς να περιγράψει την χθεσινή εκδήλωση. Τι να αναφέρει πρώτο και τι τελευταίο. Αλλά όπως και  να τα καταθέσεις κανένα δεν υστερεί από το άλλο.


 
Και ξεκινάμε με τη σειρά που αυτά αποτυπώθηκαν στον ….σκληρό δίσκο του κεφαλιού μας.
Μπαίνοντας στο Θέατρο σε προετοίμαζαν τα έργα του Συλλόγου Τεχνών Γαλάτιστας που τοποθετήθηκαν στο φουαγιέ του θεάτρου. Έργα εμπνευσμένα από τον ΠΑΛΙΟ, αλλά ΠΟΤΕ πεθαμένο- Ελληνικό Κινηματόγραφο. Σε καλωσόριζαν οι κυρίες του Συλλόγου Τεχνών και σε ......υποδέχονταν ο Κούρκουλος, ο Λογοθετίδης, ο Παπαμιχαήλ, η Βουγιουκλάκη, η Καραγιάννη, η Σαπφώ Νοταρά , η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Χρήστος Πολίτης με τον  Φερνάντο Σάντσο, ακόμα και ο Βασιλάκης Καϊλας και τόσοι άλλοι. 



Πολύ θετική η ανταπόκριση του κοινού – γέμισε το Θέατρο και στην πλατεία και στον εξώστη -κυρίως από τη Γαλάτιστα που αυτή τη φορά ανέβηκε στο Πολύγυρο για να απολαύσει τις ερμηνείες των δικών της παιδιών μαζί με τους Πολυγυρινούς.
 Και με το «τρίτο κουδούνι», η γλυκιά της φωνή της Φωτεινής Καϊντάρη-Ραβάνη μας έβαλε στη θεματολογία της βραδιά παρουσιάζοντας τους υπευθύνους των φορέων που συμμετείχαν στην …….«ΣΥ.ΠΟ.ΦΟ.ΓΑ.» (Σύμπραξη Πολιτιστικών Φορέων Γαλάτιστας). (ο νεολογισμός αυτός δικός μας)


Και να  πρώτη η Φιλαρμονική της Γαλάτιστας. Μας απέδειξε πως εκτός από τα εμβατήρια που παιανίζει στις Εθνικές γιορτές ξέρει και να παιανίζει μουσική από τραγούδια του Ελληνικού Κινηματόγραφου  


Τη σκυτάλη πήρε το Χορευτικό της Γαλάτιστας που με τις καταπληκτικές χορευτικές φιγούρες μας έκανε να αναφωνήσουμε «ΠΟΥ ΄ΣΕ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ»







Μέχρι χθες είχαμε δει τα  τμήματα μπαλέτου και σύγχρονου χορού του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Γαλάτιστα σε  κλασικό έργα με τελευταία παρουσίαση την «ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ». Χθες βράδυ όμως διαπιστώσαμε πως εκτός από τους κλασικούς χορούς μπορούν εξ ίσου καλά να …..επενδύσουν χορευτικά και τραγούδια του Ελληνικού Σινεμά.





Πάντα πανέτοιμη και η Μικτή Χορωδία Γαλάτιστας που χρόνια τώρα σε κάνει, και χωρίς να έχεις καλή φωνή, να σιγοτραγουδήσεις μαζί της. Η δε παρουσίαση των τραγουδιών από την Φωτεινή Καϊντάρη-Ραβάνη,  που κάθε φορά για το ίδιο τραγούδι θα  βρει κι έναν  διαφορετικό τρόπο να το παρουσιάσει, σε …έμπαζε στο πνεύμα του τραγουδιού.

Και το όλο πρόγραμμα  «ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ»  έκλεισε από την Χορωδία Νέων της Γαλάτιστας που ξεσήκωσε τους πάντες με την ερμηνεία των τραγουδιών από τους λιλιπούτειους ....τραγουδιστές , την οποία συνοδεύουν οι μουσικοί της χορωδίας. Το, δε, δρώμενο στο τραγούδι « ΒΡΕ ΠΑΛΙΟΜΙΣΟΦΟΡΙΑ» σήκωσε όλους όρθιους και καταχειροκροτούσαν. 







Και το κλείσιμο της όλης εκδήλωσης με την παρουσίαση όλων των τμημάτων που πήραν μέρος, με τη μουσική υπόκρουση των μουσικών της χορωδίας ΝΕΩΝ που ξεχάστηκαν να την αναφέρουν ήταν αυτό που λέμε «ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ»














Όλοι αυτοί οι φορείς, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για την παρουσίαση αυτής βραδιάς μας, έδειξαν τι πάει πει ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Μας έδειξαν πως τα υποπροϊόντα της υποκουλτούρας που ,συνήθως τα καλοκαίρια ανθούν σε υπαίθριους χώρους από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και από το Αιγαίο μέχρι το Ιόνιο, ΔΕΝ πρόκειται να σβήσουν ποτέ τον Πολιτισμό που αναβλύζει από τα τρίσβαθα της  ψυχής μας.






 Έδειξαν πως πρέπει εμείς οι «απόξω» να βρισκόμαστε, με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας μας , δίπλα τους. Η αυτοδιοίκηση να στέκεται πάντα δίπλα της. Η Πολιτεία να επενδύει στον Πολιτισμό και όχι μόνο στους «επιστήμονες» των γηπέδων. Έδειξε πως πρέπει -  οι γονείς στην προκειμένη περίπτωση- να φροντίσουν έτσι ώστε τα μικρά παιδιά τους που σήμερα συμμετέχουν στα τμήματα αυτά να συνεχίζουν και όταν «ξ΄τναχτούν»..






Έδειξε πως και άλλοι  και προπαντός η πλειοψηφία της νεολαίας μας πρέπει να αφήνει για λίγο να ξεκουράζονται οι καρέκλες και τα σκαμπό στις καφετέριες και στα μπαράκια.
Με τόση νεολαία που έχει η Γαλάτιστα έπρεπε όχι ένα τμήμα αλλά και δυο και τρία τμήματα  π.χ. χορευτικών, χορωδιών έπρεπε να έχουμε.









Κλίνοντας αυτό το σημείωμα για την καταπληκτική αυτή βραδιά που μας  χάρισαν «ΟΙ ΓΑΛΑΤΙΣΙΑΝΟΙ  και τα ΓΑΛΑΤΣΙΑΝΟΥΔΙΑ»-  φράση που ακούστηκε στην εκδήλωση - δυο λόγια για του νέους μας. Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σας στα αθλητικά δρώμενα της Γαλάτιστας αλλά "κλέψτε" και λίγο χρόνο από τις καφετέριες, τα μπαράκια και τα γκα-γκα και  μιμηθείτε τις μανάδες σας, τους πατεράδες σας τους παπούδες και τις γιαγιές σας, που βρίσκουν χρόνο και  κρατάνε τα πολιτιστικά του χωριού ΖΩΝΤΑΝΑ και σταθείτε δίπλα τους. "Μεθύστε κι εσείς με τ΄αθάνατο κρασί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς", και όχι με τις διάφορες ουσίες.Πάρτε στη συνέχεια την πολιτιστική σκυτάλη. Βάλτε ένα ....χεράκι, ένα ....ποδαράκι   για να κάνουμε γνωστό το χωριό μας στην υπόλοιπη Ελλάδα και ακόμα παραπέρα και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ και όχι μόνο .....ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΑ.

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το βίντεο. κάπου μιάμιση ώρα, θα αργήσει παρά πολύ να ανέβει. Υπομονή

4 σχόλια:

καλώς τους! είπε...

Φίλε Δημήτρη, αξίζεις πολλών "επαίνων" που ακούραστα και με την "ιδιομορφία" της γραφής σου, τις φωτογραφίες αλλά και των videos, προβάλλεις ακούραστα τα δρώμενα της Γαλάτιστας. Θερμά συγχαρητήρια !!! Αξίζει να συνεχίσεις....

Ανώνυμος είπε...

Κυκλοφορεί οτι πληρωνεστε. Είναι αλήθεια;

tseligas είπε...

1.37 Αμέ!!!!! Από σένα.

Ανώνυμος είπε...


Συνχαρητήρια για την αφιέρωση που έκανες για τα πολιτιστικά δρώμενα για τους Γαλατσιάνους και τα Γαλατσιανάκια στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου!!