Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ανασύσταση των οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας

ΕΡΩΤΗΣΗ   της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σύμφωνα με το Μνημόνιο ΙΙ, που ψηφίστηκε το 2012, ανάμεσα στο σφοδρό χτύπημα κατακτήσεων και εργατικών δικαιωμάτων, τη συντριβή μισθών και συντάξεων, καταργήθηκαν οι Οργανισμοί της Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας.

Το κλείσιμο των Οργανισμών αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τους δικαιούχους και τους εργαζόμενους καθώς καταργήθηκαν και χάθηκαν μια σειρά παροχές και κυρίως το κατασκευαστικό έργο που ήταν το βασικότερο πρόγραμμα που μπορούσε να προσφέρει φθηνή και ποιοτική κατοικία στους εργαζόμενους και στις λαϊκές οικογένειες.
Πιο συγκεκριμένα καταργήθηκε η χορήγηση άτοκων δανείων από κεφάλαια του ΟΕΚ για πολύτεκνους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, τα δάνεια αποπεράτωσης και επισκευής των κατοικιών που ήταν άτοκα και από κεφάλαια του ΟΕΚ, η επιδότηση ενοικίου. Επίσης καταργήθηκαν αρκετές παροχές που έδινε ο Οργανισμός της Εργατικής Εστίας (δελτία θεάτρου, βιβλία κοκ).
Το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού επανήλθε 2 χρόνια αργότερα πετσοκομμένο σε δικαιούχους, μέρες, αποκλείοντας χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους. Αντίστοιχα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της πρώην Εργατικής Εστίας καταγράφονται σημαντικά κενά και έλλειψη εργαζόμενων, κυρίως παιδαγωγών, μειώνοντας κατά πολύ τις θέσεις βρεφών και νηπίων σε σχέση με την κτιριακή χωρητικότητα που υπάρχει.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα ληφθούν από την κυβέρνηση για:
     Την ανασύσταση των Οργανισμών με το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους
·         Να ξεκινήσει και να ενισχυθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα, να ξεκινήσουν όλα τα προγράμματα που καταργήθηκαν, να διευρυνθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού

·         Να καλυφθούν τα κενά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με την αντίστοιχη πρόσληψη εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: