Δραματική η κατάσταση στις φυλακές
Σωρεία προβλημάτων στις φυλακές της χώρας, στις διαδικασίες που ακολουθούν οι διωκτικές αρχές, καθώς επίσης και στη μεταχείριση των ανηλίκων και των αλλοδαπών, διαπιστώνει στην έκθεσή της για το 2015 –η αυτοψία έγινε το διάστημα από 14 έως 23 Απριλίου– η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σωρεία προβλημάτων στις φυλακές της χώρας, στις διαδικασίες που ακολουθούν οι διωκτικές αρχές, καθώς επίσης και στη μεταχείριση των ανηλίκων και των αλλοδαπών, διαπιστώνει στην έκθεσή της για το 2015 –η αυτοψία έγινε το διάστημα από 14 έως 23 Απριλίου– η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Παρά το γεγονός ότι η επιτροπή αναγνωρίζει ότι εν γένει έχουν γίνει σημαντικά βήματα, εντούτοις εξακολουθούν να παρατηρούνται σοβαρότατες ελλείψεις, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία των φυλακών όπου διαπιστώνεται «ποσοτικώς και ποιοτικώς ανεπαρκής ιατρική περίθαλψη», καθώς «δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης».
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, υπάρχει ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «δεδομένου ότι αδύναμοι κρατούμενοι δεν τυγχάνουν καμιάς προσοχής και σε ορισμένες περιπτώσεις αφήνονται απλώς να πεθάνουν».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού όπου οι συνθήκες είναι «απάνθρωπες και εξευτελιστικές». «Θα μπορούσε να παρομοιασθεί με αποθήκη για άρρωστους κρατούμενους που εν συνεχεία αφήνονται στην τύχη τους χωρίς να τους παρέχεται η απαραίτητη φροντίδα», αναφέρει η έκθεση. Η κατάσταση στο νοσοκομείο χαρακτηρίζεται «ακραία» λόγω του υπερπληθυσμού και της υποστελέχωσης, ενώ καταγράφονται «κάκιστες συνθήκες υγιεινής».
Βία και εκφοβισμός
Περαιτέρω, διαπιστώνεται βία μεταξύ των κρατουμένων αλλά και εκφοβισμός κρατουμένων από το προσωπικό των φυλακών. Ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο στις ανδρικές φυλακές του Κορυδαλλού, όπου πτέρυγες με 350 κρατουμένους εποπτεύονται από δύο φύλακες. «Η κατάσταση μοιάζει με καζάνι που σιγοβράζει και το οποίο εκρήγνυται βίαια κάθε λίγους μήνες», αναφέρει η CPT.
Πέραν του σωφρονιστικού συστήματος, εκτεταμένη αναφορά γίνεται στη χρήση βίας από αστυνομικούς – ιδιαίτερα της ομάδας ΔΕΛΤΑ. «Η κακομεταχείριση από αστυνομικούς στα τμήματα ασφαλείας, ιδιαίτερα σε βάρος αλλοδαπών για την απόσπαση ομολογίας, συνεχίζει να αποτελεί συνήθη πρακτική», επισημαίνει η επιτροπή, η οποία ζητεί από την πολιτική ηγεσία να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, υπενθυμίζοντας ότι η χρήση βίας πέρα από αντιεπαγγελματική συμπεριφορά συνιστά και ποινικό αδίκημα. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα περισσότερα θύματα αστυνομικής βίας δεν προχώρησαν σε καταγγελία φοβούμενα αντίποινα, ενώ η επιτροπή διαπιστώνει και ανεπαρκή, από τις εισαγγελικές αρχές, διερεύνηση όσων καταγγελιών έγιναν.
Καταγγελίες για κακομεταχείριση από αστυνομικούς υπήρξαν και σε ανήλικους κρατούμενους, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ανακρίθηκαν ή υποχρεώθηκαν να υπογράψουν ομολογία χωρίς συνήγορο.
Ως προς τα καταστήματα κράτησης, αυτό της Κορίνθου κρίνεται ακατάλληλο για την κράτηση ανηλίκων, ενώ απαράδεκτη χαρακτηρίζεται και η κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων σε κέντρα όπως η Αμυγδαλέζα και η Πέτρου Ράλλη.
Τέλος, ως προς τους μετανάστες που κρατούνται μέχρι να απελαθούν, στην έκθεση επισημαίνεται ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, αλλά να κρατούνται σε ειδικά εξοπλισμένες εγκαταστάσεις με εκπαιδευμένο προσωπικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου