Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Αλλους 18 πρόσφυγες δολοφόνησε η πολιτική της Ε.Ε. και του ΟΗΕ στο Αιγαίο

Τουλάχιστον 14 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 7 παιδιά, βρέθηκαν πνιγμένοι νωρίς χτες το πρωί ανοιχτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του ναυαγίου σκάφους το οποίο κατευθυνόταν στη Λέσβο. Ακόμα, 27 άνθρωποι, η εθνικότητα των οποίων δεν είναι γνωστή, διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.
Η Τουρκία, που φιλοξενεί επίσημα 2,2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, αποτελεί το σύνηθες σημείο αναχώρησης πολλών μεταναστών και προσφύγων, που ταξιδεύουν από τη θάλασσα σε επικίνδυνες συνθήκες με προορισμό τα ελληνικά νησιά.
Αργότερα, άλλοι τέσσερις πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στα ανοιχτά της Χίου, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν από την Τουρκία στα ελληνικά παράλια, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων μέσα σε μία ημέρα στα 18, ανακοίνωσε η τουρκική ακτοφυλακή. Το πλοιάριο, που μετέφερε συνολικά 28 ανθρώπους, είχε αποπλεύσει από την περιοχή Καραμπουρούν στην επαρχία της Σμύρνης. Οι τέσσερις από τους επιβάτες του πνίγηκαν, άλλοι δύο αγνοούνται αλλά οι υπόλοιποι διασώθηκαν από τις τουρκικές αρχές.
Από την αρχή του 2015, οι αφίξεις από τη θάλασσα στην Ελλάδα ανήλθαν στις 580.125, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Συνολικά, περισσότεροι από 454 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους ή παραμένουν αγνοούμενοι το πρώτο δεκάμηνο του 2015 κατά τον διάπλου του Αιγαίου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με απολογισμό της Διεθνούς Αμνηστίας.
Σχεδόν 2.500 πρόσφυγες, έφτασαν και χτες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, με επιβάτες 1.480 πρόσφυγες, κατέπλευσε το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προερχόμενο από τη Μυτιλήνη, ενώ το πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε στον Πειραιά, από τη Μυτιλήνη και τη Χίο 943 πρόσφυγες. Μέχρι το βράδυ αναμενόταν να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το πλοίο «Τέρα Τζετ» που μετέφερε πρόσφυγες, ενώ 731 άτομα μετέφερε το πλοίο «Τσάμπιονς Τζετ», από τη Μυτιλήνη, στην Καβάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: