Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ο Αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια μόνο για λίγους αλλά δικαίωμα για τους πολλούς

Με αφορμή την ολοήμερη εκδήλωση στην Καισαριανή, μεθαύριο Κυριακή 29 Νοέμβρη, μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Δ. Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ
Με αφορμή την επερχόμενη ολοήμερη εκδήλωση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ την Κυριακή 29 Νοέμβρη στην Καισαριανή, ο «Ριζοσπάστης» συνομιλεί σήμερα με τον Δημήτρη Βιτάλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνο της Επιτροπής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΚΣ, τόσο για τα μηνύματα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, όσο και για γενικότερα ζητήματα που αφορούν τον Αθλητισμό. Σημειώνεται πως η ολοήμερη εκδήλωση περιλαμβάνει την παρουσίαση του αθλήματος του μπάσκετ στο πρωινό πρόγραμμα (10.00 - 13.00) και την αντίστοιχη μαχητικών τεχνών στο απογευματινό (18.00 - 20.30). Οσον αφορά το μπάσκετ, το «παρών» θα δώσουν ο ομοσπονδιακός τεχνικός και σύμβουλος της Ομοσπονδίας Μπάσκετ, Κώστας Μίσσας και ο διεθνής παίκτης Νίκος Παππάς, οι οποίοι θα μετέχουν παράλληλα και σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα ακολουθήσει. Στην παρουσίαση των μαχητικών τεχνών το απόγευμα, θα μετέχουν αθλητές και προπονητές της Ομοσπονδίας Πάλης, της αντίστοιχης του Παγκρατίου Αθλήματος, καθώς και ο Σύλλογος ΑΣ «Ελπίδες Καισαριανής», που θα παρουσιάσει το άθλημα του Ταε Κβον Ντο.
-- Ποια τα μηνύματα που θέλει να περάσει η ΚΝΕ μέσω της εκδήλωσης;
-- «Το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσής μας, "Ο Αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια μόνο για λίγους αλλά δικαίωμα για τους πολλούς", συμπυκνώνει μέσα σε μια φράση την αντίληψή μας, την πρόταση του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, αλλά και την αντιπαράθεση με τη σημερινή κατάσταση. Καλούμε κάθε νέο και νέα, κάθε γονιό, κάθε εργαζόμενο, στην πάλη για υψηλού επιπέδου Φυσική Αγωγή για όλες τις ηλικίες. Είμαστε απέναντι σε κάθε φωνή που λέει ότι σήμερα είναι πολυτέλεια να ασχολείσαι με τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό».
-- Πόσο δύσκολο είναι σήμερα για τους νέους, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, να αθληθούν;
«Κοίταξε, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα στον καπιταλισμό. Ο Αθλητισμός είναι εμπόρευμα και μάλιστα ακριβό. Για να έχεις πρόσβαση σε σύγχρονες και οργανωμένες αθλητικές υποδομές με την υποστήριξη επιστημονικού δυναμικού, πρέπει να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι συνδρομές σε γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κάθε είδους οργανωμένους χώρους άθλησης έχουν ανέβει στα ύψη. Το κόστος συντήρησης των υποδομών, λόγω των αλλεπάλληλων περικοπών σε κονδύλια, έχει μεταφερθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στον αθλούμενο. Τα στάδια, τα γήπεδα και λοιποί χώροι άθλησης που παραμένουν ανοιχτά και δωρεάν στο λεκανοπέδιο με στοιχειώδεις παροχές για το λαό, είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσεις την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, τα εξαντλητικά ωράρια, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την εξαφάνιση της σταθερής δουλειάς και του σταθερού ωραρίου, καταλαβαίνεις ότι ο δρόμος προς την ποιοτική άθληση για το λαό είναι "Γολγοθάς"».
-- Υποβάθμιση ή και πλήρης απαξίωση της Φυσικής Αγωγής στην Εκπαίδευση. Ποιες οι συνέπειες της σημερινής κατάστασης;
«Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία, η σωματική άσκηση μέσω του μαθήματος της Γυμναστικής έχει υποβαθμιστεί, οι ώρες από το ημερήσιο πρόγραμμα έχουν μειωθεί, τα σχολικά πρωταθλήματα έχουν καταργηθεί. Τα σχολεία δεν έχουν σύγχρονα μέσα και υποδομές. Εχει μειωθεί πολύ ο ελεύθερος χρόνος των μαθητών, επομένως και η δυνατότητα να ασχοληθούν με τον Αθλητισμό. Τα περισσότερα νηπιαγωγεία σήμερα έχουν μετατραπεί σε "πάρκινγκ" παιδιών και η έλλειψη ελεύθερων χώρων κάνει το παιχνίδι, που είναι το βασικό μέσο για τα πρώτα βήματα της κινητικής μάθησης, αδύνατο. Η Φυσική Αγωγή αντιμετωπίζεται στο σχολικό πρόγραμμα ως ένα ακόμα μάθημα, ενώ δεν είναι μόνο αυτό. Δεν καλλιεργεί απλά κάποιες σωματικές ικανότητες, αλλά συμβάλλει, όταν εφαρμόζεται σωστά, στην εξασφάλιση της υγείας, στη βελτίωση της βιολογικής υποδομής του ανθρώπου στην καλλιέργεια της προσωπικότητας. Οι συνέπειες της σημερινής κατάστασης στην Υγεία και στην ποιότητα ζωής των νέων είναι τραγικές. Υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι τουλάχιστον τρία στα δέκα παιδιά και το στοιχείο αυτό έχει ανεβεί την περίοδο της κρίσης. Η φυσική κατάσταση μειώθηκε πάνω από 5% την τελευταία 10ετία, γεγονός που αυξάνει κατά 150% τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυξήθηκαν τα προβλήματα στην κίνηση και τη στάση του σώματος, το έντονο στρες στις μικρές ηλικίες».
-- Νεολαία και εμπορευματοποιημένος Αθλητισμός. Πού οδηγεί αυτή η σχέση;
«Η λογική ότι ο Αθλητισμός είναι εμπόρευμα που έχουν επιβάλει οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και η ΕΕ σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, έχει αποβάλει όλα τα ιδεώδη και ευγενή χαρακτηριστικά της άθλησης. Ο συναγωνισμός και η άμιλλα έχουν αντικατασταθεί από τον ανταγωνισμό και τη με κάθε τρόπο και μέσο επιδίωξη της νίκης, που επιφέρει κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων στα μονοπώλια που λυμαίνονται τον Αθλητισμό. Λαός και νεολαία αντιμετωπίζονται σαν θεατές - πελάτες των αθλητικών θεαμάτων που οργανώνουν επιχειρήσεις. Ο τζόγος, ο χουλιγκανισμός, το λάιφ στάιλ που σήμερα παρουσιάζεται σαν αθλητικό οικοδόμημα, δεν έχει σχέση ούτε με τη φύση ούτε με την ουσία του Αθλητισμού, αλλά με την εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: