Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Σε παιδόφιλους καταλήγει το 50% των παιδικών φωτογραφιών στο Διαδίκτυο


Η παιδική πορνογραφία, το cyber bullying και ο εθισμός στο Διαδίκτυο βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημερωτικής ημερίδας για μαθητές και εκπαιδευτικούς που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υποστράτηγος και Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, το 50% των φωτογραφιών που ανεβάζουν οι γονείς στα social media και απεικονίζουν παιδιά, καταλήγουν...
στα κανάλια παιδοφιλίας, ενώ οι ανήλικοι κάτων των 13 ετών απαγορεύεται να διατηρούν προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι ό, τι χειρότερο να δίνουμε τροφή εμείς οι ίδιοι στα παιδοφιλικά σάιτ», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης απευθυνόμενος στους περίπου 800 μαθητές από 18 δημοτικά και γυμνάσια δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης, που παρακολούθησαν την ημερίδα.
«Ο παιδόφιλος δεν έχει ταυτότητα, μπορεί να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας», υπογράμμισε ο κ. Σφακιανάκης, ο οποίος ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός 75χρονου που παρουσιάστηκε ως ανήλικος σε 13χρονο κορίτσι μέσω ενός chat room, την έπεισε να συναντηθούν και επιχείρησε να την απαγάγει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η κορυφαία στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση της παιδικής πορνογραφίας και παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό, καθώς γίνονται 950 διώξεις καθημερινά.
Cyber bullying: Θυμός, ζήλια και ψυχολογική καταπίεση οι αιτίες
Το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού αποτελεί το νέο στοίχημα της ΔΙ.Δ.Η.Ε., καθώς έχουν καταγραφεί 13 περιστατικά παρενόχλησης σε βάρος παιδιών και εφήβων με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, τα αίτια του cyber bullying είναι κυρίως ο θυμός, η ζήλια, η διασκέδαση μαζί με φίλους, αλλά και η ψυχολογική καταπίεση. Σχετικά με το θέμα, ο κ. Σφακιανάκης συμβούλεψε τους μαθητές να τοποθετούν σελοτέϊπ ή χαρτί στην κάμερα του υπολογιστή που χρησιμοποιούν, καθώς υπάρχουν περιστατικά υποκλοπής φωτογραφιών που οδήγησαν σε εκβιασμό και εκφοβισμό ανηλίκων.
Επιπλέον, ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σημείωσε ότι από το 2006 έως σήμερα, η υπηρεσία εντόπισε και απέτρεψε 1400 άτομα που εκδήλωσαν πρόθεση να αυτοκτονήσουν, μέσω του Διαδικτύου. Παράλληλα, συμβούλευσε τα παιδιά να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα ή στοιχεία που αφορούν την οικογένειά τους στο Διαδίκτυο και να ελέγχουν εξονυχιστικά τα e-mail που λαμβάνουν, προκειμένου να αποφύγουν τις απάτες τύπου phishing.
Το 40% των χρηστών στην Ελλάδα είναι εθισμένοι στο Διαδίκτυο
Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο του εθισμού στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα, καθώς το 40% των χρηστών είναι εθισμένοι, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 4%. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, τα συχνότερα αίτια του εθισμού είναι η ενασχόληση με κάποιο διαδικτυακό παιχνίδι, η ταύτιση με έναν εικονικό κόσμο, καθώς και η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κυρίαρχο το Facebook.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως επεσήμανε ο κ. Σφακιανάκης, η Ελλάδα είναι πρώτη στη χρήση online games στην Ευρώπη, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις στη χρήση των social media. Ο εθισμός στο Διαδίκτυο μπορεί ακόμη να προκαλέσει και σωματικά συμπτώματα, όπως μυοσκελετικές παθήσεις, ξηρότητα οφθαλμών, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές ύπνου.
Στην ημερίδα, παρουσιάστηκε ακόμη ο ανανεωμένους ιστότοπος www.cyberkid.gr, ενώ αμέσως μετά οι μαθητές έπαιξαν επιμορφωτικά παιχνίδια με τη βοήθεια των αξιωματικών της υπηρεσίας.
Το βρήκαμε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: