Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

«Επιτάχυνση νέας διαδικασίας θεώρησης Visa Schengen»

Από τον Γεώργιο Βαγιώνα Βουλετή Χαλκιδικής της Ν.Δ. πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ερώτηση την οποία και συνυπογράφει,που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων 


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών
ΘΕΜΑ:  «Επιτάχυνση νέας διαδικασίας θεώρησης Visa Schengen»  
Στο πλαίσιο της πλήρους εφαρμογής του νέου πληροφοριακού συστήματος θεωρήσεων Σένγκεν, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει η εισαγωγή βιομετρικών στοιχείων θεωρήσεων (VIS) σε αιτούντες Visa Schengen από χώρες ιδιαίτερης σημασίας για τον Ελληνικό Τουρισμό όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ουκρανία. Η διαδικασία απαιτεί κατά κανόνα τη φυσική παρουσία του αιτούντος στο κέντρο θεώρησης προκειμένου να ληφθούν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία ειδικών προδιαγραφών.
Σύμφωνα με στελέχη και φορείς της τουριστικής αγοράς όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ήδη από τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του νέου συστήματος παρατηρείται μεγάλη μείωση των αιτημάτων χορήγησης θεωρήσεων, τάση η οποία εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα παγιωθεί. Ως αιτία του μειωμένου ενδιαφέροντος αναφέρεται η απροθυμία πολλών πολιτών τρίτων χωρών να υποβληθούν σε μια διαδικασία που συχνά συνεπάγεται τη μετακίνηση και τη διαμονή τους στους κατά τόπους υποδοχείς βιομετρικών στοιχείων αλλά και οι καθυστερήσεις στη χορήγηση της θεώρησης. Καθώς η καταχώρηση των βιομετρικών στοιχείων στο σύστημα VIS γίνεται μόνο στα Προξενεία από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλιστεί η βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών από τις παραπάνω χώρες-τουριστικές αγορές, σε αυτό το πρώτο στάδιο υποβολής των βιομετρικών στοιχείων.
Η αδυναμία έγκαιρης ανταπόκρισης των κατά τόπους Προξενικών Αρχών στα αιτήματα χορήγησης θεώρησης έχει οδηγήσει πολλούς πολίτες τρίτων χωρών σε προορισμούς εκτός Συνθήκης Schengen και κατά συνέπεια σε σημαντικές απώλειες τουριστικών αφίξεων για το υπόλοιπο της τρέχουσας χρονιάς. Η δε ραγδαία αύξηση των αιτημάτων χορήγησης θεωρήσεων από τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους αναμένεται να πολλαπλασιάσει τον φόρτο εργασίας στα Προξενεία της χώρας, εγκυμονώντας τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερων απωλειών σε έσοδα και αφίξεις για τον Ελληνικό Τουρισμό.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-          Ποια αναγκαία μέτρα προτίθεται να αναλάβει για την ταχύτερη δυνατή διεκπεραίωση των αιτήσεων χορήγησης θεωρήσεων από τις Προξενικές Αρχές, κατά προτεραιότητα δε στις χώρες εκείνες που αποτελούν σημαντικές αγορές για τον Ελληνικό Τουρισμό.
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Βασίλειος Γιόγιακας Βουλευτής Θεσπρωτίας

Γεώργιος Κουμουτσάκος Βουλευτής Β’ Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: