Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

33ος ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

 Eνταγμένος στις αγοραίες λογικές που επικρατούν σήμερα στον αθλητισμό και για μια ακόμη χρονιά δεμένος στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης, με τους χορηγούς και τις πολυεθνικές να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια κέρδους, διεξάγεται αύριο, Κυριακή 8 Νοέμβρη, ο «Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών». 

Eurokinissi
 Ο αγώνας από καταβολής του είναι αφιερωμένος στον αγωνιστή της ειρήνης, βουλευτή της ΕΔΑ, γιατρό, αθλητή και βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, που δέχθηκε δολοφονική επίθεση στις 23 Μάη του 1963 σε συγκέντρωση εργατών και υπέκυψε στα τραύματά του 5 μέρες αργότερα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη τείνει να εξαφανιστεί σε ό,τι όσον αφορά τον Μαραθώνιο (αφίσες, ταμπλό κ.τ.λ.), σε αντίθεση με αυτά των χορηγών, που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος.
Πληρώνεις... τρέχεις
Την ίδια στιγμή, μπορεί ειδικά για τη φετινή χρονιά ο ΣΕΓΑΣ (διοργανωτής του αγώνα) να διατυμπανίζει ότι απέφυγε να καλέσει πρωτοκλασάτα ονόματα του αγωνίσματος - και λόγω κόστους αφού οι συγκεκριμένες συμμετοχές πληρώνονται απ' τους διοργανωτές - και ότι επικεντρώθηκε στη μαζική συμμετοχή, ωστόσο δεν αλλάζει η ουσία. Οτι και εδώ η εμπορευματοποίηση έχει τον πρώτο λόγο, με τη συμμετοχή να έχει το δικό της κόστος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στο Μαραθώνιο όσο και στους επιμέρους αγώνες (5 χλμ., 10 χλμ., δυναμικό βάδισμα) προκειμένου κάποιος να συμμετάσχει έπρεπε να βάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει ποσά που κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα θεωρούνται, την παρούσα περίοδο, για τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαβάθμιση των πακέτων συμμετοχής για τον Μαραθώνιο, τα οποία ανάλογα με το τι παροχές πρόσφεραν (αριθμό συμμετοχής, ηλεκτρονική χρονομέτρηση, αναμνηστικό μετάλλιο, νερά - αναψυκτικά) κόστιζαν 30 ευρώ (βασικό πακέτο), 45 ευρώ (ενισχυμένο πακέτο) και 100 ευρώ (πλήρες πακέτο). Τα ίδια ποσά κόστιζαν και τα πακέτα συμμετοχής στο δυναμικό βάδισμα, ενώ για τα 5 χλμ. και 10 χλμ. τα πακέτα ξεκινούσαν από 17 ευρώ και έφθαναν τα 85 ευρώ. Αξιοσημείωτο από την άλλη είναι και το γεγονός ότι για τις συμμετοχές υπήρχε από τους διοργανωτές και «πολιτική ακυρώσεων», η οποία έθετε αυστηρή προθεσμία την 31η Αυγούστου 2015, ενώ μετά από αυτή καμία ακύρωση δεν θα γινόταν δεκτή και φυσικά δεν θα υπήρχε επιστροφή χρημάτων. Βέβαια, ακόμα και στην περίπτωση της εμπρόθεσμης ακύρωσης τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά αφού αρχικά από το ποσό που δόθηκε θα παρακρατούνταν 10 ευρώ, ενώ τα χρήματα θα επέστρεφαν στον δικαιούχο ένα μήνα μετά τον αγώνα!
Τώρα, σε αυτά αν συνυπολογιστεί ότι ο καθένας που θέλει να συμμετάσχει είναι υποχρεωμένος να κάνει μόνος τους και τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, τότε είναι προφανές πού μπορεί να φθάσει το κόστος συμμετοχής για ένα άτομο και φυσικά το πόσο απαγορευτικό καθίσταται κάτι τέτοιο για μια οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: