Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
         

Ο λαός μας καθημερινά βιώνει το δράμα δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις χώρες τους, σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.α., που με κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούν να φτάσουν την Ευρώπη.

       Τα καραβάνια των ξεριζωμένων μετρούν εκατοντάδες θύματα στο δρόμο προς τον ασφαλή προορισμό τους, ενώ οι εικόνες με τα νεκρά παιδιά, τις μανάδες με μωρά στην αγκαλιά, τους ναυαγούς, την άγρια καταστολή που δέχονται στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών συγκλονίζουν.
       Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι αυτοί υπόκεινται τόσο  το όργιο εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων όσο και τη βίαιη αντιμετώπιση που έχουν από τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ. 
       Οι φράχτες στα σύνορα, το άγριο κυνηγητό, η ρατσιστική - ξενοφοβική αντιμετώπιση στις χώρες προορισμού, οι μηχανισμοί ελεγχόμενης μετανάστευσης και επαναπροώθησης τους όπως τα κέντρα διαλογής (hot-spots) συμπληρώνουν, ως συνέχεια της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς στις χώρες προέλευσης.
       Το  σύνολο των μέτρων που αποφάσισαν οι πρόσφατες  Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ εμπεριέχουν σοβαρούς κινδύνους αύξησης των νεκρών μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και εγκλωβισμού ενός μεγάλου αριθμού τους στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους, με επιλογή ακόμα πιο ριψοκίνδυνων και πανάκριβων δρομολογίων από τους διακινητές-δουλεμπόρους που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες.
       Είναι αποκαλυπτικό το λεγόμενο «σχέδιο κατανομής και μετεγκατάστασης προσφύγων» από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη που αφορά μόλις 66.000 πρόσφυγες για ένα χρόνο, όταν, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015, οι πρόσφυγες ξεπέρασαν  στην Ελλάδα  τους 300.000 και η προσφυγική ροή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
       Όπως και αυτή της πρόσφατης μίνι-συνόδου με την οποία η Ελλάδα γίνεται, με επιδότηση ΟΗΕ και ΕΕ, χώρα λειτουργίας τεράστιων καταυλισμών, σταθμός καταναγκαστικής συγκέντρωσης 50.000 - για αρχή - εγκλωβισμένων προσφύγων, σημαντικός αριθμός των οποίων προορίζεται για την Κεντρική Μακεδονία. Ενώ, μετά τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, άνοιξε και επίσημα η συζήτηση για το "κλείσιμο" των ελληνικών συνόρων προς το βορρά και για ανάθεση στον Frontex της αποτροπής - καταστολής των προσφύγων στα ελληνο-σκοπιανά ή ελληνο-αλβανικά σύνορα.
       Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μένει απαθής μπροστά  σε αυτά τα γεγονότα
       Ο ελληνικός λαός  στη μεγάλη πλειοψηφία του έχει σταθεί αλληλέγγυος στο προσφυγικό δράμα.
          Η Περιφέρεια Κ.Μ. δεν μπορεί να μένει αμέτοχη μπροστά στη δραματική αυτή κατάσταση. Οφείλει να πάρει θέση, για την αντιμετώπιση των αιτιών του δράματός τους και  να συμβάλει στην ανακούφιση αυτών των ανθρώπων και των παιδιών τους που περνούν μια οδύσσεια ρισκάροντας την ίδια τη ζωή τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την καταστροφή.
       Οι πρόσφυγες - μετανάστες που καταφθάνουν στην περιοχή μας, με σκοπό να προσεγγίζουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς χώρες της ΕΕ, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα.
       Δομές στην Περιφέρεια Κ.Μ. δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να στερούνται στέγης και υγιεινής διαβίωσης και να μένουν σε απαράδεκτες συνθήκες στην μεθόριο περιοχή με την ΠΓΔΜ. Αυτή η αδικαιολόγητη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Σε συνέχεια των ανωτέρων, επερωτώνται ο κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης για τα μέτρα που έχει πάρει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έως τώρα, για :

·           Τη διευκόλυνση της ασφαλούς μετακίνησης των ανθρώπων αυτών στα σύνορα για να απελευθερωθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νύχια των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.
·           Την κατάργηση των κέντρων διαλογής (hot-spots) και των καταυλισμών καταναγκαστικής  συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών απαιτώντας από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απευθείας μεταφορά  τους από τα νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση της ΕΕ και του ΟΗΕ.
·           Την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και για τη διευκόλυνση της απευθείας μετακίνησης των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.
·           Την εξασφάλιση και δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών, προσωρινών χώρων υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, με ευθύνη των ελληνικών αρχών και όχι των διαφόρων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα της αλληλεγγύης.
·           Την κατάργηση του Frontex και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις διακρατικές λυκοσυμμαχίες τους που μόνο δεινά προκαλούν στους λαούς.
·           Να εξασφαλιστεί συνολικότερα ο αναγκαίος εξοπλισμός και προσωπικό όπως επίσης και όλα τα μέσα για την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών που σχετίζονται τη διάσωση, την υποδοχή, την καταγραφή - ταυτοποίηση, τη διαμονή, τη σίτιση τη μετακίνηση , και την   ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και  πρόνοια των προσφύγων.
·           Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, να μην  παράσχει κανενός είδους διευκόλυνση και να απεμπλακεί από αυτές η χώρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: