Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Έκλεισε ο κύκλος των παρουσιάσεων του βιβλίου του Γιώργου Ζωγραφάκη

             
 
«ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ – Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 1ο   ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΤΑΓΜΑ ΚΡΗΤΩΝ (ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ)


  Με την πρόσφατη (28 Οκτωβρίου 2015) παρουσίασή του στην αίθουσα «ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟΝ» του Δήμου Φαιστού, στις Μοίρες Κρήτης, έκλεισε με επιτυχία ο κύκλος των παρουσιάσεων του βιβλίου «ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 1ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΤΑΓΜΑ ΚΡΗΤΩΝ (ΤΑΓΜΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ)». Το βιβλίο, ως έκδοση του Δήμου Πολυγύρου, παρουσιάστηκε το πρώτον στον Πολύγυρο, στις 2 Νοεμβρίου 2012, ως βασική εκδήλωση του Δήμου, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Πολυγύρου και ολόκληρης της Χαλκιδικής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1912, ακριβώς δηλαδή 100 χρόνια πριν.
  Στη συνέχεια το βιβλίο παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, από την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας (Μάρτιος 2013), στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, από τον Δήμο Αγίου Νικολάου, (Απρίλιος 2013), στην Αθήνα (Παγκρήτιος Ένωσις σε συνεργασία με τον Παγχαλκιδικιώτικο Σύλλογο Αθηνών), (Ιούνιος 2013), στη Θεσσαλονίκη επίσης, στην αίθουσα του Παγχαλκιδικού Συλλόγου (Νοέμβριος 2013) και ο κύκλος έκλεισε προχθές στις Μοίρες, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.
  Το βιβλίο αποστάλθηκε επίσης σε όλους τους δασκάλους και φιλολόγους της Χαλκιδικής, όπως επίσης ταχυδρομήθηκε σε μεγάλο αριθμό Βιβλιοθηκών, στη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ενώ ταχυδρομήθηκε σε πλήθος παραλήπτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που το ζήτησαν. Για να καλυφθούν οι απαιτήσεις για όλες αυτές τις διανομές, το βιβλίο ανατυπώθηκε –σε 1650 επί πλέον αντίτυπα-, «χάρη στην ευγενή  και πρόθυμη χορηγία πολύ γνωστού Χαλκιδικιώτη ευπατρίδη, διδάκτορα σπουδαίας επιστήμης και πολύ επιτυχώς ασχολούμενου περί τα κοινά», όπως γράφω στο οπισθόφυλλο της ανατύπωσης, ο οποίος όμως δεν ήθελε με τίποτα να γραφεί το όνομά του. Τον ευχαριστώ και πάλιν.Υπενθυμίζω ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί επιλογή κειμένων, αξιοποίηση και σχολιασμό από το σπουδαίο, 2τομο έργο, 1452 σελίδων, του Στρατηγού Ιωάννου Σ. Αλεξάκη «ΠΟΛΕΜΙΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ – ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 1912-1913 ΚΑΙ ΤΟ 1ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΤΑΓΜΑ ΚΡΗΤΩΝ (ΤΑΓΜΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ)», ο οποίος, νεαρός ανθυπολοχαγός το 1912, κατέγραφε λεπτομερώς τα συμβαίνοντα, για να συγγράφει αργότερα το έργο αυτό –και μαζί πάνω από 30 βιβλία, σημαντικού ενδιαφέροντος, τα οποία τον εντάσσουν στον χώρο των σημαντικών πνευματικών ανθρώπων. Δυστυχώς όλα τα βιβλία αυτά είναι εκτός εμπορίου, τα εκτύπωνε και τα διένειμε ο ίδιος, δωρεάν, γι’ αυτό και μόνο στα  παλαιοβιβλιοπωλεία μπορεί να τα βρει κανείς - αν είναι τυχερός     
ΠΗΓΗ: Τα e-mail  μας                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: