Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ *

*Του Γιώργου Βαγιωνά, βουλευτή ΝΔ Νομού Χαλκιδικής*

H εκλογή νέας ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία πρέπει να γίνει η απαρχή μίας ουσιαστικής μετεξέλιξης της παράταξης που για περισσότερο από σαράντα χρόνια αποτελεί τον βασικό φιλοευρωπαϊκό κορμό του πολιτικού συστήματος της χώρας μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάθε τέτοια εσωκομματική διαδικασία για κάθε κόμμα είναι ένα κρας τεστ για την εσωτερική του δημοκρατία, τη συνοχή και  την ενότητά του. Όλο αυτό το διάστημα ειπώθηκαν πολλά, και μάλιστα αρκετά που ίσως σε πολλές περιπτώσεις να μην αφορούσαν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, η οποία σε μία τέτοια δύσκολη συγκυρία έχει άλλα σημαντικότερα προβλήματα άμεσης επιβίωσης που καλείται να αντιμετωπίσει.

Σε αυτήν όμως την γενικευμένη κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας και σε μεγάλο βαθμό ακόμα η ίδια η Δημοκρατία της, δεν έχουμε το δικαίωμα να αναλωνόμαστε σε ένα εσωτερικό κυνήγι μαγισσών που απομακρύνει αντί να φέρνει πιο κοντά την παράταξή μας με τις πλατιές κοινωνικές μάζες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να νομίζουμε ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου, ούτε πολύ περισσότερο την απαίτηση από τον κόσμο να ενδιαφερθεί για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε όμως την υποχρέωση για κάθετί που λέμε και κάνουμε- και πολύ περισσότερο οι υποψήφιοι Πρόεδροι της παράταξής μας να έχουν τρία βασικά κριτήρια:

*κατά πρώτον,* τον ιστορικά διαχρονικά φιλελεύθερο, προοδευτικό και μετριοπαθή προσανατολισμό της Νέας Δημοκρατίας ως ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα που περικλείει και εκφράζει χωρίς αγκυλώσεις όλο το δημοκρατικό τόξο από τις παρυφές της δημοκρατικής δεξιάς μέχρι την κεντροαριστερά. Καθένας που έχει ως φιλοδοξία να περιορίσει την ευρύτητα και την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας θέλοντας να την "καλουπώσει" ως μία μονοπρόσωπη δεξιά και μόνο παράταξη, κακό κάνει παρά καλό. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Νέα Δημοκρατία που ίδρυσε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από κόμμα να γίνει απόκομμα τύπου ΛΑ.Ο.Σ., απ' όσους αισθάνονται άβολα σε μεγάλους και πολυσυλλεκτικούς πολιτικούς σχηματισμούς.

*Κατά δεύτερον,* το μεταρρυθμιστικό και φιλοευρωπαϊκό πρόσημο της παράταξής μας. Η λέξη μεταρρύθμιση πρέπει να έχει ουσία, νόημα και περιεχόμενο και όχι να έχει απλά διακοσμητικό ρόλο στην ξύλινη γλώσσα όσων παρά το νεαρό
της ηλικίας τους, μιλούν με όρους περασμένων δεκαετιών. Ακόμα μία απόδειξη του ότι η ηλικία δεν προσδιορίζει νομοτελειακά και την πολιτική νεότητα κάποιου. Η Νέα Δημοκρατία έχει ανάγκη από πρόσωπα με φρέσκιες ιδέες και νεότητα μυαλού που μπορούν να ενσωματώσουν στην μεταρρυθμιστική ατζέντας της παράταξής μας την καινοτομία και την πρωτοτυπία, και να φέρουν αποτελέσματα.

*Κατά τρίτον, *το κριτήριο της αυθεντικότητας με την οποία η Νέα Δημοκρατία κέρδισε όλα τα προηγούμενα χρόνια πλατιές μάζες της κοινωνίας. Αποβάλλοντας τα σύνδρομα του ελιτισμού και της οικογενειοκρατίας. Αυθεντικότητα σημαίνει απλότητα. Σημαίνει ότι η παράταξή μας μιλάει με όρους απλούς και αληθινούς στον κόσμο, χωρίς τους Ναπολεοντισμούς όσων το υπερεγώ υπερέχει του συλλογικού συμφέροντος.

Επειδή τα τρία παραπάνω κριτήρια υπάρχει μόνο ένα πρόσωπο που με την υποψηφιότητά του έχει την ικανότητα να τα μετουσιώσει στον πολιτικό του λόγο. Και επειδή μόνο ένα πρόσωπο έχει την δυναμική λόγω της διαχρονικής, αταλάντευτης και ανιδιοτελούς προσφοράς του στην παράταξη να διασφαλίσει ότι την επόμενη μέρα εκλογής νέου αρχηγού, η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει βορά σε κάθε λογής προσωπικές φιλοδοξίες ορισμένων:  πιστεύω ακράδαντα ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πρέπει να είναι ο νέος αρχηγός που περιμένει ο κόσμος της παράταξής μας, ως το πρόσωπο που μπορεί να εγγυηθεί την συνέχεια του ιστορικού παρελθόντος της πάνω στις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά πάνω στα οποία ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: