Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Οι τιμές, συνέχεια, τραβούν την ανηφόρα

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα αυξήθηκαν τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο κατά 2,9%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των "28" της ΕΕ. Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε τον Αύγουστο του 2015 και η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές των τροφίμων, 4,2%
σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2014. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι ανατιμήσεις παρατηρούνται σε προϊόντα τα οποία παρέμειναν στο συντελεστή ΦΠΑ 13%».
Αυτά γράφει η «Καθημερινή», λέγοντας ότι η «αγορά» δικαιολογεί ως εξής αυτή την πραγματικότητα: «οι απώλειες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις λόγω capital controls, η υποχρεωτική από τις αρχές του χρόνου προπληρωμή των εισαγόμενων πρώτων υλών, από υλικά συσκευασίας έως ζωοτροφές, καθώς και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από Δημόσιο και ιδιώτες, τους οδηγούν στο να μετακυλίουν μέρος του κόστους στην τελική τιμή καταναλωτή». Δεν πρόκειται ούτε για αύξηση κόστους στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, ούτε για τα capital controls. Δικαιολογούν την αύξηση τιμών για να αυξηθούν τα κέρδη τους, με την ανάγκη ρευστότητας, που την πληρώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Επιβεβαιώνεται από την ετήσια έκδοση «Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ 2015», που αναφέρει: «Οριακή αύξηση πωλήσεων και διψήφια αύξηση κερδών κατέγραψε ο κλάδος των σούπερ μάρκετ το 2014, όπως προκύπτει από την ανάλυση των βασικών οικονομικών μεγεθών των 56 επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ, που αντιπροσωπεύουν το σύνολο σχεδόν των εταιρειών του κλάδου που δημοσιεύουν ισολογισμό».





Δεν υπάρχουν σχόλια: