Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Τον Δεκέμβριο το 35ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας

Από Τετάρτη 6 έως Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί το 35ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίος θεσμός του Νομού Καρδίτσας, πρότυπο επαρχιακού Διεθνούς Φεστιβάλ.
(Λήξη δηλώσεων συμμετοχής 15 Ιουλίου)


Το συγκεκριμένο Χορωδιακό Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, οργανώνεται από το 1983 στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη. Πάνω από 135 χορωδίες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό συμμετέχουν κάθε χρόνο στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας!
Το 35ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στους κορυφαίους συνθέτες Umberto Giordano (1867-1948) για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, Georg Philipp Telemann (1681-1767) για τα 250 χρόνια από τη γέννησή του, Antonio Lotti (1667-1740) για τα 350 χρόνια από τη γέννησή του, Giovanni Francesco Anerio (1567-1630) για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του, Claudio Monteverdi (1567-1643) για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του, Gioseffo Zarlino (1517-1590) για τα 500 χρόνια από τη γέννησή του και Heinrich Isaac (1450-1517) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του.
 Επιπλέον διαθέτει ένα κανονισμό μοναδικό ίσως σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί εξασφαλίζει την ταυτόχρονη πραγματοποίηση πολλών πρώτων εκτελέσεων κατόπιν παραγγελίας σε Έλληνες και ξένους συνθέτες βοηθώντας έτσι την σύγχρονη δημιουργία. Ακόμη εξασφαλίζει ένα πολύ μεγάλο αριθμό εκτελεστών, που έρχονται από κάθε γωνιά της Ευρώπης και της οικουμένης.
Θεωρείται το σημαντικότερο  ΔΙΕΘΝΕΣ  ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ  με πολλή μεγάλη συμμετοχή ξένων χορωδιών.
Οι πρωτοτυπίες του Φεστιβάλ σε παγκόσμια κλίμακα  είναι:
1.          Οι  Χορωδίες  που  λαμβάνουν  μέρος έχουν την ευχέρεια να  παρουσιάσουν   έργα συγκεκριμένων  εποχών.
2.          Στο τέλος κάθε βραδιάς σε ειδική συζήτηση, εφόσον το επιθυμούν, με την  Κριτική  Επιτροπή οι διευθυντές των χορωδιών δέχονται υποδείξεις για βελτίωση κ.λπ.
3.        Οι Χορωδίες δύνανται να εκτελούν και να ερμηνεύουν μεταξύ των άλλων και έργα αρχαίας ελληνικής, βυζαντινής, γρηγοριανής και σύγχρονης ελληνικής μουσικής.
4.          Στο τέλος κάθε βραδιάς, όλες οι χορωδίες μαζί ή επιλεγμένα μέλη τους ερμηνεύουν, εφόσον το επιθυμούν, ένα έργο έλληνα ή ξένου συνθέτη σε πρώτη εκτέλεση, το οποίο διευθύνεται κάθε φορά από ένα μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ. Με τον τρόπο αυτό οι μαέστροι και οι χορωδίες, ελληνικές και ξένες, για την καλύτερη προετοιμασία των κοινών έργων έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να δουλέψουν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ υπό την διεύθυνση διακεκριμένων μαέστρων, σε πολύ αξιόλογα αλλά άγνωστα έργα αποκομίζοντας πολλά τεχνικά οφέλη, ενώ παράλληλα ανανεώνουν και το ρεπερτόριό τους.
5.          Τα έργα αυτά Ελλήνων και ξένων συνθετών γράφονται ύστερα από παραγγελία ειδικά για το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.
6.          Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ εκτός από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών περιλαμβάνει πληθώρα άλλων εκδηλώσεων που συνίστανται σε: βραδιές όπερας, συμφωνικής μουσικής, θρησκευτικής μουσικής σε μοναστήρια, σε εκκλησίες, σε ανοιχτά θέατρα της Λίμνης Πλαστήρα, σε αίθουσες εκδηλώσεων ξενοδοχείων της περιοχής, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου Ευθυμιάδη, εμφανίσεις φιλαρμονικών, εκθέσεων ζωγραφικής και χαρακτικής κ.ά.
Με τον τρόπο αυτό προβάλλεται διεθνώς η μουσική μας κληρονομιά και παράλληλα δίνεται η ανάλογη σημασία στην μελέτη και ερμηνεία του Γρηγοριανού μέλους.
Για  πρώτη φορά  παγκοσμίως η βυζαντινή και η αρχαία ελληνική μουσική συμμετέχουν ισότιμα με το γρηγοριανό μέλος και την Αναγεννησιακή πολυφωνία.
Μια άλλη δυνατότητα των χορωδιών είναι να εκτελούν έργα του 15ου και 16ου αιώνα που δίνει στις χορωδίες τη δυνατότητα να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στα αριστουργήματα της κλασικής πολυφωνίας. Εκτός από την εκτέλεση έργων ρομαντικών συνθετών, μπορούν να εκτελούν έργα σύγχρονων συνθετών καθώς και παραδοσιακή μουσική κάθε χώρας.
Για  την επιτυχία  της  όλης  εκδήλωσης  συμβάλλουν  η  Ιερά  Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) ο Δήμος Καρδίτσας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδιών.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Mouzaki Palace ενώ παράλληλες εκδηλώσεις γίνονται στην Λίμνη Πλαστήρα, σε μοναστήρια της περιοχής και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου Ευθυμιάδη.

Για περισσότερες πληροφορίες, τον Κανονισμό και τη Δήλωση Συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Φεστιβάλ: Κολοκοτρώνη 38 και Ύδρας  Τ.Κ. 43100  Καρδίτσα, Τηλ:24410-75440, 24410-42896, Fax:24410-21970, Ε-mail: nke@otenet.gr.                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: