Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χαλκιδικής.

19-7-2017
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
 Οι κάτοικοι της Π.Ε. Χαλκιδικής έρχονται, επαλειμμένα τα τελευταία χρόνια, αντιμέτωποι με πλημμύρες εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν θέλησαν και δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος.

Παρά τις υποσχέσεις που έχουν κατά καιρούς δοθεί, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών αυτών, ούτε και έχει χρηματοδοτηθεί ο καθαρισμός και η συντήρηση των ρεμάτων. Αντίθετα η εκάστοτε κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση (Περιφέρεια Κ.Μ., Δήμοι) αρκούνται σε κάποιες επιμέρους αποκαταστάσεις μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση.

Ενδεικτικά:

  • Στις 24 – 25 Οκτωβρίου 2014, η Χαλκιδική επλήγει από έντονες βροχοπτώσεις συνοδεία ισχυρών ανέμων με συνέπεια να προκληθούν εκτεταμένες ζημίες και καταστροφές στα οδικά δίκτυα, αποξήλωση ασφαλτοστρώσεων, κατολισθήσεις πρανών, ολοσχερής καταστροφή τμημάτων οδών (Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, Κελί - Ορμύλιας, Βαρβάρας - Μαδύτου, Κύκλωμα ΣιθωνΙας) κλπ, καθώς επίσης και σε ρέματα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής (Χαβρίας, Ολύνθιος, Ρέμα Γερακινής. Ρέμα Βαρβάρας κλπ). Μάλιστα τότε η περιοχή είχε τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

  • Στις αρχές του Δεκέμβρη 2014, νέες έντονες βροχοπτώσεις, προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμιών, χειμάρρων και ρεμάτων, που με τη σειρά τους, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και σε χωριά της Π.Ε. Χαλκιδικής. Αρκετά ήταν τα σημεία του επαρχιακού δικτύου της Χαλκιδικής που διακοπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.Εντονότερα προβλήματα σημειώθηκαν στο βόρειο τμήμα της Π.Ε. Χαλκιδικής. Στον οικισμό της Ολυμπιάδας, πλημμύρισαν σπίτια, υποχώρησαν τμήματα γεφυρών και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, υπήρξαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του χωριού, ενώ κόπηκαν στη μέση δρόμοι. Κομμένη ήταν η επαρχιακή οδός Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, πριν την κεντρική είσοδο του οικισμού. Πλημμύρες σημειώθηκαν στην Ιερισσό, ο δρόμος που τη συνδέει με τον Ξηροπόταμο, έκλεισε λόγω κατολίσθησης, ενώ προβλήματα αντιμετώπισαν στη Μαραθούσα και την Κρήμνη. Στο Γομάτι καταστράφηκε σπίτι, που παρασύρθηκε από ρέμα, ενώ στην Αρναία εξαιτίας της κατάστασης μερικά σχολεία δεν λειτούργησαν.

  • Στις αρχές του Μάρτη 2015, η συνεχής βροχόπτωση που έπληξε την Χαλκιδική, μέσα σε διάστημα δύο μηνών από τη προηγούμενη, προκάλεσε, για ακόμη μια φορά, καταστροφές και νέα προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής. Προβλήματα εντοπίζονταν στην κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Νέων Μουδανιών – Κασσάνδρας, ενώ για πέντε τουλάχιστον μέρες είχε διακοπεί η κυκλοφορία τους, στο τμήμα της εθνικής οδού από τη Νέα Φώκαια έως την Άθυτο, εξαιτίας καθίζησης του οδοστρώματος, αναδεικνύοντας γι’ ακόμη μια φορά το πόσο επικίνδυνο είναι το οδικό δίκτυο στην περιοχή, καθώς και την ποιότητα κατασκευής του.

  • Την Τρίτη 22.09.2015 η δυνατή βροχόπτωση, που έπληξε τον Δήμο Κασσάνδρας, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν, γι’ ακόμη μια φορά, σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Η νότια χερσόνησος της Κασσάνδρας έμεινε αποκλεισμένη, με την κυκλοφορία των οχημάτων να είναι αδύνατη, καθώς τα δύο ρέματα που διασχίζουν τον επαρχιακό δρόμο Ν. Φώκαιας - Αθύτου και τον επαρχιακό δρόμο Κασσάνδρας – Σάνη, υπερχείλισαν με αποτέλεσμα να είναι αδιαπέραστα εξαιτίας του όγκου του νερού. Οι περιοχές της Κασσανδρείας, της Αθύτου και της Σίβηρης, δέχτηκαν τον μεγαλύτερο όγκο νερού από τα ρέματα που εκβάλουν στη θαλάσσια περιοχή. Από τον τεράστιο όγκο νερού προξενήθηκαν καταστροφές και στο κοιμητήριο της περιοχής, ενώ δεκάδες σπίτια και επαγγελματικοί χώροι πλημμύρισαν. Επιπλέον προκλήθηκαν ζημιές σε ποιμνιοστάσια και καταστράφηκαν ζωοτροφές.

  • Τη Δευτέρα 17.07.2017, η δυνατή βροχόπτωση, που έπληξε τον Δήμο Σιθωνίας, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν, γι’ ακόμη μια φορά, σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Στο τμήμα της δυτικής πλευράς από το Μαρμαρά, την Τορώνη, το Πόρτο Κουφό μέχρι και τη Συκιά οι παραλίες μετατράπηκαν σε λασπότοπους, αφού τα ρέματα κατέβασαν τόνους νερού και φερτών υλικών, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στο μεγαλύτερο  μέρος του οδικού δικτύου της περιοχής. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Τορώνης η κατάσταση είναι δραματική, καθώς πλημμύρισαν υπόγεια, δωμάτια ξενοδοχείων και το κάμπιγκ του χωριού.Τα πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, σε συνδυασμό με τα μπαζωμένα ρέματα, από τους χείμαρρους, κυρίως στη περιοχή της Τριστινίκας, του Πόρτο Κουφό, του Νέου Μαρμαρά αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Σιθωνίας.
  
   Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης καλούνται να απαντήσουν και να εξηγήσουν:

·       Τι προγραμματισμό έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Π.Ε. Χαλκιδικής;
·       Τι ποσά διατέθηκαν και ποια έργα πραγματοποιήθηκαν έως τώρα;

·       Πως έχει προχωρήσει η αναδάσωση στις καμένες περιοχές;

Δεν υπάρχουν σχόλια: