Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Καταστροφές, εξαιτίας δυνατής βροχόπτωσης, στον Δήμο Σιθωνίας της Π.Ε. Χαλκιδικής.

ΕΡΩΤΗΣΗ  της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών
 Η δυνατή βροχόπτωση, που έπληξε την Δευτέρα 17.07.2017 και τον Δήμο Σιθωνίας, της Π.Ε. Χαλκιδικής, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν, γι’ ακόμη μια φορά, σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και στο οδικό δίκτυο της περιοχής.


Συγκεκριμένα στο τμήμα της δυτικής πλευράς από το Μαρμαρά, την Τορώνη, το Πόρτο Κουφό μέχρι και τη Συκιά οι παραλίες μετατράπηκαν σε λασπότοπους, αφού τα ρέματα κατέβασαν τόνους νερού και φερτών υλικών, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στο μεγαλύτερο  μέρος του οδικού δικτύου της περιοχής.
Ιδιαίτερα στην περιοχή της Τορώνης η κατάσταση είναι δραματική, καθώς πλημμύρισαν υπόγεια, δωμάτια ξενοδοχείων και το κάμπιγκ του χωριού.
Τα πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, σε συνδυασμό με τα μπαζωμένα ρέματα, από τους χείμαρρους, κυρίως στη περιοχή της Τριστινίκας, του Πόρτο Κουφό, του Νέου Μαρμαρά αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Σιθωνίας.
Να σημειωθεί πως λόγω των πλημμυρών της περιόδου φθινόπωρο 2014 έως και άνοιξη 2015, είχαν υποχρεώσει την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και προστασίας του Πολίτη να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Δήμου Σιθωνίας.
Δεν είναι λοιπόν η πρώτη φορά που η κάτοικοι της Π.Ε. Χαλκιδικής έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν θέλησαν και δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος.
Το Κόμμα μας έχει επισημάνει και με παλαιότερες ερωτήσεις στη Βουλή, τους κινδύνους που υπάρχουν για εκτεταμένες πλημμύρες.
Παρά όμως τις υποσχέσεις που έχουν κατά καιρούς δοθεί, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών αυτών, ούτε και έχει χρηματοδοτηθεί ο καθαρισμός και η συντήρηση των ρεμάτων. Αντίθετα η εκάστοτε κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση αρκούνται σε κάποιες επιμέρους αποκαταστάσεις μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
·      Την καταγραφή των ζημιών και να δοθεί στο σύνολο τους αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες.
·      Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές.
·      Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων.



Οι βουλευτές

Δεν υπάρχουν σχόλια: