Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Τραγικές οι επιπτώσεις από την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε ανάπηρους, χρόνιους πάσχοντες και ιδιαίτερα σε παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε
Προς τον Υπουργό Υγείας
 Οι πληρωμές που είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν οι ανάπηροι και οι χρόνιοι πάσχοντες στο εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας, έχουν σαν αποτέλεσμα την αφαίμαξη των οικογενειών τους και σε πολλές περιπτώσεις θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, την υγεία και την αποκατάσταση τους επειδή κάνουν πλημμελώς τις θεραπείες ή τις σταματούν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν.

Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό από τον ΕΟΠΥΥ με τις θεραπείες ειδικής αγωγής των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.
Το πρόβλημα έχει να κάνει με την ανυπαρξία κρατικών δομών πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, ειδικής αγωγής και αποκατάστασης που έχει σαν συνέπεια αυτή η ζωτική ανάγκη για τα παιδιά και τις οικογένειες τους να έχει γίνει αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης από τους επιχειρηματίες του χώρου.
Οι γονείς ως τώρα πλήρωναν για τις θεραπείες των παιδιών τους στους διάφορους ιδιώτες και έπαιρναν ένα μέρος αυτών των χρημάτων με βάση τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ. Με το νέο χρόνο με αφορμή την νέα σύμβαση των κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ που τελικά δεν προχώρησε, αλλά και τον κόφτη, διώχτηκαν χιλιάδες παιδιά από τα κέντρα που δήλωναν στους γονείς ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν σύμβαση. Για όσα παιδιά συνέχισαν, οι γονείς καταθέτουν τα δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥΥ, αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις αποπληρωμής των γονιών μέχρι και δέκα μήνες ή και περισσότερο.
Λόγω αυτής της καθυστέρησης πολλά παιδιά στα μέσα του χρόνου σταμάτησαν τις θεραπείες τους και αν δεν υπάρξει άμεση καταβολή των οφειλόμενων προς τους γονείς, τώρα μέσα στο καλοκαίρι, πολλές περισσότερες χιλιάδες παιδιά δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τις θεραπείες τους και τα προγράμματα τους από το Σεπτέμβρη.
Αυτά τα προβλήματα είναι οι συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης και των προηγούμενων, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ και των απαιτήσεων του κεφαλαίου και των δανειστών. Δραστική συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών και κοινωνικών υπηρεσιών και γιγάντωση του επιχειρηματικού τομέα σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:
1.        Να γίνει η άμεση και πλήρης καταβολή των οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ προς τους γονείς και τους ασθενείς.
2.       Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους στα κέντρα ειδικής αγωγής και αποκατάστασης που ξεπερνούν τον ένα χρόνο, στα λεγόμενα φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ΝΠΙΔ.  


Οι Βουλευτές

Δεν υπάρχουν σχόλια: