Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

"Ιστορίες Μνήμης … μισόφωτης νύχτας … στους δρόμους της Αρχαίας Ολύνθου"

              Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής & Αγίου Όρους και ο Δήμος Πολυγύρου με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής προσκαλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες της Χαλκιδικής, την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017, ώρα 20.30, σε μια ατμοσφαιρική νυχτερινή περιήγηση στην πολυάνθρωπη και ανθηρή άλλοτε πρωτεύουσα του «Κοινού των Χαλκιδέων», την Αρχαία Όλυνθο.


              Επίκεντρο της δράσης θα αποτελέσουν ζωηρές αφηγήσεις στο βόρειο λόφο της θέσης για την εξέλιξη της αρχαίας πόλης μέχρι την ολοσχερή καταστροφή της από τον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Β’, που θα εναλλάσσονται με μουσικά έργα από τη μαέστρο της Παιδικής Χορωδίας Πολυγύρου Ντίνα Σπυροπούλου στη βιόλα, τη Βασιλική Τυροβούζη στο βιολί κα τη Μαρία Φωτεινή Κωνσταντινίδου στο τσέλο.
              Ειδική αναφορά θα γίνει στο βυζαντινό πυργόσπιτο Μαριανών, τμήμα μετοχίου της Μονής Δοχειαρίου, σε απόσταση 1200 μ., στα βόρεια της αρχαίας πόλεως, σε πρώην κτήμα της Άννας Καντακουζηνής Παλαιολογίνας.
              Θα ακολουθήσει παρατήρηση στον καλοκαιρινό ουρανό «της μνήμης φωτός» ουρανίων σωμάτων (σελήνη, πλανήτες, αστέρες, αστερισμοί, σμήνη αστέρων, νεφελώματα) με τη βοήθεια τηλεσκοπίων του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης (www.ofa.gr).

              Γενικός συντονισμός: Ιωάννης Κανονίδης, Προϊστάμενος ΕΦΑ Χαλκιδικής και Αγίου Όρους
              Οργάνωση, σχεδιασμός και υλοποίηση δράσης: Δρ. Γεωργία Στρατούλη, αρχαιολόγος – Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων
              Σχεδιασμός αφίσας: Τερψιχόρη Ξανθοπούλου, εικαστικός

             

Δεν υπάρχουν σχόλια: