Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Ανοιχτή επιστολή για τις δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Από την Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η   Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η    Κ Ι Ν Η Σ Η   Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω N 


 Διαβάσαμε τη συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, όπως απομαγνητοφωνήθηκε και δημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα bloko.gr στις 10/07/2017. Ανάμεσα στα άλλα ο κ. Υπουργός φέρεται να δήλωσε: “Εγώ νομίζω και πιστεύουμε, ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος ασχέτως σε πιο πολιτικό χώρο βρίσκεται, πιστεύει ότι δεν πρέπει τα συνδικαλιστικά όργανα του σκληρού μηχανισμού του κράτους, δηλαδή των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας να φεύγουν στις όποιες διεκδικήσεις τους πέρα από τα καθαρά συνδικαλιστικά τους πλαίσια, δηλαδή να πηγαίνουν σε κοινωνικές διεκδικήσεις, γιατί έτσι δημιουργούνται προβλήματα και μπερδεύονται οι ρόλοι οι θεσμικοί. Αυτή ήταν η αντίθεση μου, πέρα από την άλλη συνεργασία που έχουμε με αυτούς τους ανθρώπους”.
Κύριε Υπουργέ
Εμείς οι πυροσβέστες επιτελούμε την αποστολή μας, για την εξασφάλιση της προστασίας του λαού μας από τις πυρκαγιές. Υπηρετούμε όμως κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες με σοβαρές ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας, και στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Αυτά είναι αποτέλεσμα των μεγάλων μειώσεων, όλα τα προηγούμενα χρόνια, των πιστώσεων του Κρατικού Προϋπολογισμού. Οφείλονται στη μεγάλη μείωση της δύναμης του προσωπικού και την παράλληλη επέκταση των ελαστικών σχέσεων στην Πυροσβεστική, με τις τέσσερεις κατηγορίες υπαλλήλων (μόνιμοι, πενταετούς θητείας, τριετούς θητείας πρώην πενταετής, συμβασιούχοι εποχικοί πυροσβέστες).
Ταυτόχρονα έχουμε υποστεί μειώσεις στο μισθό μας, στα επιδόματα, πληρώνουμε χαράτσια στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια.
Ξεσπιτωθήκαμε για την στελέχωση των αεροδρομίων της Fraport και των ιδιωτικών οδικών αξόνων. Για όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα δίκαιο αίτημά μας.
Είμαστε κομμάτι του λαού και δεχόμαστε τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., αλλά και των προηγούμενων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Επίσης δεν μπορούμε και αυτό το τονίζουμε, να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι στις προσπάθειες που γίνονται για την στρατιωτικοποίηση της Πυροσβεστικής. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και θα αντιταχθούμε σε κάθε προσπάθεια που θα επιδιώξει να μας φέρει απέναντι στο λαό μας, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής σε κατασταλτικές ενέργειες.
Είναι επίσης, όπως γνωρίζετε, πάγιο και διαχρονικό (δεκαετιών) αίτημά μας, η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και η μετατροπή του σε πολιτική διοικητική υπηρεσία του κράτους, στη βάση της εξυπηρέτησης της κοινωνικής του αποστολής, με αρμοδιότητες την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τις διασώσεις, την πρόληψη και πυροπροστασία. Να αποχαρακτηριστεί  το Πυροσβεστικό Σώμα από Σώμα Ασφάλειας. 
Προερχόμαστε από λαϊκά στρώματα. Μέσα στις ίδιες τις οικογένειές μας βιώνουμε έντονα κοινωνικά προβλήματα, με την ανεργία των δικών μας ανθρώπων, τις περικοπές των συντάξεων των γονιών μας, την αδυναμία μας να εξασφαλίσουμε μια θέση σε παιδικό σταθμό για το παιδί μας, και πολλά άλλα. 
Είναι υποχρέωσή μας λοιπόν να αγωνιζόμαστε στο πλάι του λαού μας μαζί με τους δικούς μας ανθρώπους που πλήττονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές.
Επιδίωξή μας είναι να διευρύνουμε τους δεσμούς μας με το λαό, να του παρέχουμε υψηλό επίπεδο πυροπροστασίας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε καθήκον και υποχρέωση την ενασχόλησή μας, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, οι οικογένειές μας  και μαζί εμείς οι πυροσβέστες.
Για την Ε.Α.Κ.Π.
Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Βλάχος Δημήτρης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
     Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Ζευγολατιό Κορινθίας κατά την οποία τραυματίστηκαν τέσσερεις συνάδελφοι μας εκ των οποίων ο ένας δόκιμος Ανθ/γος που νοσηλεύεται στο 251-ΓΝΑ σε πολύ σοβαρή κατάσταση, καταδεικνύει την αδιαφορία και τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης που με την διεύρυνση της πολιτικής των προηγούμενων, αφήνει το πυροσβεστικό προσωπικό εκτεθειμένο στους κινδύνους των επιχειρησιακών συμβάντων, την πυρασφάλεια των δασικών οικοσυστημάτων σε τραγική κατάσταση, λόγω της συνεχόμενης υποχρηματοδότησης.
   Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση διότι, ενώ τα προβλήματα μας απορρέουν από την πολιτικής της  και έχουν άμεσες συνέπειες στους πυροσβέστες, στις οικογένειές τους και στο λαό, όχι μόνο δεν τα επιλύει ουσιαστικά άλλα υποβαθμίζει συστηματικά την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία της χώρας μας, επιδεινώνοντάς τα.
   Ο ελληνικός λαός και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα, με την απώλεια ανθρώπινων ζωών και μεγάλες καταστροφές στο δασικό πλούτο αλλά και σε περιουσίες. Οι συνεχείς μειώσεις στους προϋπολογισμούς (120 εκατομμύρια ευρώ και φέτος για το Π.Σ.) και η υποβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας, ευθύνονται για τα διαχρονικά προβλήματα που παρουσιάζονται.
   Παρότι η πολιτεία υποχρεούται να αναπτύσσει μηχανισμούς και να λαμβάνει μέτρα και δράσεις που απαιτούνται, για την πρόληψη και ετοιμότητα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών έτσι ώστε να υπάρχει άμεσος έλεγχος τους, προκλητικά δεν υλοποιεί την εφαρμογή τους αυξάνοντας τις επιπτώσεις, κάνοντας ακόμη πιο επισφαλές το εργασιακό περιβάλλον των πυροσβεστών.
   Σχεδόν ανύπαρκτος είναι ο καθαρισμός από κλαδιά, βλάστηση, εύφλεκτων υλικών κατά µήκος του οδικού δικτύου καθώς και στη ζώνη μίξης δασών – οικισμών - πόλεων και η διασπορά υδροστομίων σε μεγάλες αποστάσεις η έλλειψη απαιτουμένης παροχής νερού απ’ αυτά και σε κάποιες περιπτώσεις η παντελής έλλειψη τους κ.α., καταδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και το ποσό σημασία δίνει στον τομέα της πρόληψης.
   Όπως έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη, σε πολλές πυροσβεστικές επιχειρήσεις παρατηρούνται σοβαρά εμπόδια στην προσέγγιση της πυρκαγιάς λόγω έλλειψης ή κακό-συντηρημένων αντιπυρικών ζωνών/δασικών-αγροτικών δρόμων, καταστάσεις που εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους τις δυνάμεις πυρόσβεσης.
   Η προσέγγιση στο συμβάν με γεωργικό μηχάνημα λόγω του δύσβατου της περιοχής καταδεικνύει τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης και επιβεβαιώνει ότι διαχρονικά η πυρασφάλεια της χώρας βασίζεται στην εντατικοποίηση της εργασίας των πυροσβεστών, στο φιλότιμο και την αυτοθυσία τους, βιώνοντας την αδιαφορία για την ίδια τους την ζωή και για την κατάσταση της υγείας τους.
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών:
·    Καταγγέλλει την αδιαφορία της κυβέρνησης προς το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, που με την πολιτική  
  της αφήνει εκτεθειμένο στους κινδύνους που προκαλούνται από την εντατικοποίηση της εργασίας και τις αντίξοες   
   εργασιακές συνθήκες και για την μη ουσιαστική λήψη μέτρων για την  μείωση του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς
   και προστασίας από επερχόμενη πυρκαγιά.
·       Εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στον συνάδελφο Δόκιμο Ανθυποπυραγό και στην οικογένειά τους και ζητά την ουσιαστική στήριξη του ίδιου και της οικογένειάς του, μέχρι την πλήρη αποκατάστασή του.
·     Διεκδικεί την επαρκή πυροπροστασία της χώρα μας, μέσα από την αναβάθμιση του Π.Σ. και την πλήρη κάλυψη όλων των απαραίτητων πιστώσεων που χρειάζονται για την λειτουργική του ικανότητα και τις προληπτικές παρεμβάσεις της Δασικής Υπηρεσίας. Άμεση έκδοση σχετικού Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια των πυροσβεστών στα επιχειρησιακά συμβάντα.
   Για  την  Ε.Α.Κ.Π.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: