Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Να μην αφήσουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους, να κάνουν νόμο την κατάργηση της Κυριακής αργίας!

H νομοθετική κατάργηση της Κυριακής αργίας που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δίνοντας πράσινο φως στις μεγάλες επιχειρήσεις να ανοίγουν τα καταστήματα τους στο Δήμο Αθήνας, στο παραλιακό τόξο, στο αεροδρόμιο και στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχει φέρει ήδη τα πάνω-κάτω στη ζωή χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.


Με βάση τον παραπάνω νόμο, η κατάργηση της Κυριακής αργίας σε δόσεις, έχει δώσει αέρα στα πανιά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που χωρίς δισταγμούς και με πλήρη ελευθερία κινήσεων, ανοίγουν όπως, όπου και όποτε θέλουν τα καταστήματα τους σε όλη τη χώρα, προσπερνώντας νόμους και εργατικά δικαιώματα.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και εκατοντάδες συνάδελφοι-εμπορουπάλληλοι στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις, καταγγέλλουν πως επιχειρήσεις που δεν περιλαμβάνονται στα γεωγραφικά όρια που δίνει ο νέος νόμος, προχωρούν παράνομα στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και παράλληλα πιέζουν τους συναδέλφους να εργαστούν (σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ρεπό). Ήδη δεκάδες μεγαλοκαταστηματα και super market είτε ξεκίνησαν να ανοίγουν τις Κυριακές είτε δρομολογούν άμεσα το άνοιγμα των καταστημάτων τους. Περιφερειακά Συμβούλια και τοπικές επιθεωρήσεις εργασίας ή σφυρίζουν αδιάφορα και κρύβονται ή δηλώνουν σύγχυση σε σχέση με το τι ακριβώς προβλέπει ο νέος νόμος και «αναρμόδιοι».

Ο Σύλλογος εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με σημερινή παρέμβαση του, στα κεντρικά γραφεία της επιθεώρησης εργασίας (ΣΕΠΕ) απαίτησε να σταματήσει άμεσα το ντόμινο του ανοίγματος των καταστημάτων σε όλη την έκταση της Αττικής, να μπει φρένο στις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι.

Η απάντηση του ΣΕΠΕ επιβεβαίωσε το δίκιο των καταγγελιών των σωματείων! Παράλληλα δήλωσε αδυναμία να προχωρήσει προκαταβολικά σε κινήσεις και πρόστιμα ενάντια σε επιχειρήσεις που θα επιχειρήσουν να ανοίξουν τις Κυριακές παρά μόνο την ίδια μέρα του ανοίγματος των καταστημάτων.

Καλούμε τα κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα, τα επιχειρησιακά σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, σε διαρκή επαγρύπνηση! Να μην αφήσουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους, να κάνουν νόμο την κατάργηση της Κυριακής αργίας!

Δε αποδεχόμαστε την μερική ή ολική κατάργηση της Κυριακής αργίας!
Δε θα χαρίσουμε καμία Κυριακή!
Η Κυριακή είναι αργία! Είναι για τις οικογένειες μας, για την ξεκούραση μας, για τα παιδιά μας!


Να δώσουμε δυναμική απάντηση με τη συμμετοχή μας, στην πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου, την Κυριακή 16 Ιούλη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: