Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Να δημοσιοποιηθούν οι οφειλές των εφοπλιστών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Το ΚΚΕ επαναφέρει παράλληλα στο προσκήνιο τις προκλητικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών
Να γνωστοποιηθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν στη φορολογία των εφοπλιστών απαιτεί το ΚΚΕ από τους υπουργούς Ναυτιλίας, Οικονομικών και Εργασίας, με την αίτηση για κατάθεση εγγράφων, που κατέθεσαν, χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του
Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου καιΜανώλης Συντυχάκης.
Αναλυτικά, στο κείμενο της αίτησης, που υπογράφουν οι 4 βουλευτές του ΚΚΕ, αναφέρονται τα εξής:
«Επανερχόμαστε σε ό,τι αφορά τη φορολογία των εφοπλιστών, διότι, ενώ έχουμε υποβάλει τις σχετικές ΑΚΕ (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων) με αρ. πρωτοκόλλου 61/17-3-2015 και 191/18-5-2015, τα αρμόδια υπουργεία δεν απάντησαν ή δεν απάντησαν επί της ουσίας.
Οι εφοπλιστές, με τους αντιλαϊκούς νόμους 2687/1953, 27/1975 κ.ά., μεταξύ άλλων απολαμβάνουν 56 προκλητικές φοροαπαλλαγές. Οι φορολογικές υποχρεώσεις των εφοπλιστών εξαντλούνται με τη φορολόγηση στη βάση της χωρητικότητας και της ηλικίας του πλοίου, με το σύστημα "tonnage tax" και όχι με κριτήριο τα ετήσια έσοδα και τα κέρδη τους.
Το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι είναι δημαγωγική η καμπάνια των εφοπλιστών και της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που υιοθέτησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ότι δήθεν το εφοπλιστικό κεφάλαιο θα συμβάλει στα φορολογικά έσοδα της χώρας.
Το ΚΚΕ έχει διαχρονικά αντιταχθεί στη συνταγματική κατοχύρωση των εφοπλιστικών προνομίων. Ζητούσε και ζητάει την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων 2687/53, 27/75 κ.ά. σε όλες τις διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης από το 1974 μέχρι σήμερα.
Με βάση τα παραπάνω καλούνται οι κ. υπουργοί να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής όλα τα σχετικά έγγραφα με τα στοιχεία:
-- Τι φόρους έχουν πληρώσει οι εφοπλιστές τα έτη 2013, 2014 και 2015 για πλοία με ελληνική σημαία πρώτης κατηγορίας του νόμου 27/1975, καθώς και για πλοία δεύτερης κατηγορίας άνω των 500 ΚΟΧ του ίδιου νόμου;
-- Πόσες ναυτιλιακές εταιρείες και τι ποσό έχουν καταβάλει τα έτη 2013, 2014 και 2015 με βάση το "συνυποσχετικό σύμφωνο οικειοθελούς φορολόγησης των εφοπλιστών";
-- Ποια είναι τα φορολογικά έσοδα από τις ναυτιλιακές εξωχώριες εταιρείες "off-shore" στην Ελλάδα από το 2009 έως το 2015;
-- Ποιες είναι οι βεβαιωμένες και ανεξόφλητες οφειλές των εφοπλιστών προς τη ΔOY Πειραιά;
-- Ποιες είναι οι βεβαιωμένες και ανεξόφλητες οφειλές των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ, το ΚΕΑΝ και τα Ταμεία Πρόνοιας των ναυτεργατών, καθώς και τι ενέργειες έχουν γίνει ώστε να εισπραχθούν από το Δημόσιο και το ΝΑΤ;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: