Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Σχετικά με το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στο μεταλλείο «Μαύρες Πέτρες»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.
Άλλος ένας εργάτης έχασε την ζωή του σε ένα ακόμα θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα σε χώρο δουλειάς.
Η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ,  που στόχο έχει τη μείωση του εργατικού κόστους, την εντατικοποίηση της εργασίας και τον  πολλαπλασιασμό των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων έχει οδηγήσει σε εργοδοτικά εγκλήματα επανειλημμένα στα μεταλλεία και σε άλλους χώρους δουλειάς. Είναι η ίδια πολιτική , που με τις συνειδητές επιλογές έχει καταντήσει αναποτελεσματικές τις όποιες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ελέγχου των όρων και των συνθηκών εργασίας.
Οι εργάτες έχουν πείρα. Κανένας εργοδότης, καμιά κυβέρνηση στο έδαφος αυτών των πολιτικών, αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί για αποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας, για ανθρώπινα ωράρια, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για όλα αυτά τελικά που πρέπει να έχει ο εργάτης, έτσι ώστε να γυρνά σπίτι του έτσι όπως έφυγε. Δεν θέλουν και δεν πρόκειται να τα κάνουν, γιατί πολύ απλά είναι ένα ακόμα κόστος, ένα ακόμα «κονδύλι», σε αυτό που ονομάζουν «εργασιακό κόστος».
Μόνο η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί σήμερα να δώσει διέξοδο προς όφελος των εργαζομένων αλλά και ολόκληρου του λαού.
Μόνο η σχεδιασμένη ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι η άναρχη ανάπτυξη σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων μπορεί συνδυασμένα και το περιβάλλον να προστατέψει και να διασφαλίσει τη δουλειά στους εργαζόμενους. Αυτή μπορεί να δώσει ώθηση σε τομείς που μπορούν να αξιοποιήσουν τις παραγωγικές δυνατότητες, να εξασφαλίσουν δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους, την ίδια τη ζωή τους.
Απαιτούμε να μπει τώρα τέρμα στις ελλιπείς συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής. Να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση είτε με τα εξαντλητικά ωράρια, είτε με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών. Να στελεχωθούν τα κέντρα υγείας της περιοχής με το απαραίτητο προσωπικό (ακτινολόγοι, πνευμονολόγοι κ.α.) και τα αντίστοιχα μηχανήματα έτσι ώστε οι εργαζόμενοι των μεταλλείων να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν στα διάφορα κοράκια της ιδιωτικής υγείας και ασφάλειας.
Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργάτη και τους οικείους του.

                               Το Γραφείο Τύπου

                                της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: